skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Kostumiranje folklornih skupin

Folklorna skupina Preddvor v povezavi z ljudskim plesom poustvarja ljudsko duhovno in materialno dediščino ter s tem opravlja vsaj dve nalogi. Po eni strani skrbi, da folklorizirano izročilo ostaja živo in v živi praksi ne bo izumrlo, po drugi strani pa omogoča širši javnosti, da se seznanja z njim.

Per saperne di più

Folklorna skupina Preddvor Združuje posameznike, ki na vajah spoznavajo ljudske in folklorne plese ter nekatere druge prvine preteklih načinov življenja, na nastopih pa naučeno znanje posreduje občinstvu.

Gre za interpretiran pogled na preteklost, ki mu ob primerni vsebini in izvedbi lahko pripišemo funkcijo danes opevanega in pogosto tudi zlorabljenega živega muzeja oz. gledališča zgodovine.

Preddvorski folklorniki, torej člani Folklorne skupine Preddvor igrajo v krajših ali daljših predstavah (odrskih postavitvah, ki združujejo prvine ljudskega plesnega in drugega izročila ter oblačilne dediščine) se kostumirajo na način, da predstavljajo določen čas in družben sloj ter seveda območje (Preddvor in okolica), v nekaterih odrskih postavitvah pa označujejo tudi vlogo (npr.: nevesto in ženina, bogataša, reveža …). Oblačijo se v folklorne kostume, katerih funkcija je dvojna in sorodna kot pri nastopajočih v nekaterih drugih dejavnostih: obleka mora omogočati nastopajočemu, da se laže identificira z vlogo, ki jo nosi, predvsem pa mora dati ustrezno informacijo gledalcu. Sporočiti mora, da gre za predstavite dogodka iz preteklosti, da gre za predstavitev s plesom povezanega dogodka (ali plesnega izročila nasploh) iz Preddvora itd.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura

Autore della collezione digitale

Helena Krampl Nikač

Password

OBLAČENJE, OBLAČILA, ETNOLOGIJA, URBANA ETNOLOGIJA, FOLKLORA

Data di pubblicazione

28.12.2018 14:26

Ultima modifica

28.12.2018 14:20

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam