skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Peti koroški festival, 1950

Peti koroški festival so izvedli v času od 17. do 24. septembra 1950 v Guštanju (na Ravnah). Prvič so ga udejanili kot Koroški kulturni teden. 18. septembra sta bili odprti gospodarska razstava in razstava o narodnoosvobodilnem boju, od 19. do 23. septembra pa je gledališka skupina domačega SKUD Prežihov Voranc uprizarjala v letnem gledališču na prostem (v Plešnikovem grabnu) Žižkovo ljudsko igro v treh dejanjih »Miklova Zala«. Režirala je Lea Ferk, dirigiral Jožko Herman, scenografa pa sta bila Franc Ivič in Martin Jevšnikar. Nastopila je množica domačinov, v glavnih vlogah pa so se predstavili Ludvik Kotnik (Serajnik), Franci Cvitanič (sin Mirko), France Hostnik (Miklov Marko), Justa Petrač (Miklovka), Marija Osojnik (Miklova Zala), Janez Ferk (hlapec Davorin), Alojz Fink (Vinko, gruntarski sin) itd.14


 

Per saperne di più

 Na glavni prireditveni dan so se zvrstili nastopi kulturno-prosvetnih društev iz celotnega okraja. Prireditev so popestrili s svojim ubranim petjem tudi zamejski Korošci.

Dr. Franc Sušnik je Koroški festival Slovencem predstavil tako, da je v reviji Obzornik prikazal celotno dejavnost in rast SKUD Prežihov Voranc iz Guštanja: godbo, pevce, folklorno skupino, harmonikarje in igralce. Vse druge skupine je trezno pohvalil, o gledališčnikih pa ima tako mnenje: »Kljub vrsti dobrih prireditev se teatersko še nismo znašli. Sunkovito se skušamo dvigniti iz starega priložnostnega igranja. Tipljemo za repertoarjem, zdvajamo na sredi pota med amaterskim in poklicnim gledališčem, se dušimo v tesnobi odra in prostorov, iščemo krepkih vedrih rok, ki bi povedle igralsko družino v vredno, načrtno sezono guštanjskega gledališča.«15

 

 

14 Gledališki list »SKUD Prežihov Voranc, Guštanj: Miklova Zala, ljudska igra v treh dejanjih«. (Koroški muzej Ravne na Koroškem; fond KPD Ravne na Koroškem).

15 Dr. Franc Sušnik: Ob Koroškem festivalu (SKUD »Prežihov Voranc« v Guštanju). V: Obzornik, št. 8-9, 1950, str. 411-416. 

 

 

 

 

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam