skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

K tradicionalni pustni podobi Ptuja in okoliških vasi sodijo tudi ženitovanjski kopjaši.

Per saperne di più
To so mladi fantje, oblečeni v pražnje črne obleke z belo srajco, rdečo kravato, belimi rokavicami in visokimi črnimi škornji. Na glavi imajo klobuk s tribarvnimi svilenimi trakovi, okrog desnega ramena pa pripeto belo-modro-rdečo tribarvnico. V rokah nosijo leseno kopje z raznobarvnimi trakovi. Kopjaši stopajo na čelu pustnega sprevoda ter poskakujejo oz. plešejo v krogu. Med  svojim plesom mečejo kopje visoko v zrak, pri čemer morajo paziti, da jim kopje ne pade z rok, saj bi bila to velika sramota.

Pravo kopjaševo mesto je na kmečki svatbi, kjer streže ženinu in nevesti in skrbi za dobro vzdušje in zabavo svatov. Kopjaš ima vlogo ženinovega spremljevalca (ponavadi je to njegov najboljši prijatelj). Ko se ženin s starešino in s svati odpravi po nevesto, se kopjaš postavi zunaj poleg vrat, kopje pa nad pragom dviga kvišku, da oblikuje nekakšen slavolok. Nato pleše pred poročnim sprevodom vse do cerkve.

Kopjaši so kot skupina prvič nastopili na čelu pustnega sprevoda leta 1960 na Ptuju. Od takrat so nepogrešljivi del ptujskega kurentovanja in pustnega sprevoda v Markovcih.


Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

etnologia

Autore della collezione digitale

Melita Zmazek

Password

KURENTOVANJE, MASKE, Ptuj, Ptujsko polje, pust, PUSTNI OBIČAJI

Data di pubblicazione

08.09.2014 13:24

Ultima modifica

09.10.2018 10:18

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam