skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Knjižna zbirka Med Rabo in Muro

Knjižna zbirka Med Rabo in Muro v 20-ih letih izhajanja ni postala le pomemben del porabske in s tem vseslovenske kulture kot literarne produkcije, ampak tudi svojevrsten duhovni most, ki povezuje Slovence na Madžarskem z matičnim jezikovno-kulturnim prostorom, in tudi pomemben dejavnik razvijanja bralne kulture v Porabju.

Per saperne di più

Zbirko je na pobudo pisatelja in novinarja Ernesta Ružiča leta 1998 v svoj knjižni program uvedla založba Franc-Franc v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem. Po prenehanju založniške dejavnosti založbe Franc-Franc v letu 2016 je le-ta izdajanje te knjižne zbirke zaupala Društvu za humanistična vprašanja ARGO.

Doslej so v zbirki izšla naslednja literarna dela:

1998: Ernest Ružič: Erd (roman)

1999: Milan Vincetič: Parnik v ajdi / Šift v idini (novelistična zbirka),

2000: Feri Lainšček: Mislice – pravljice / prpovejsti (avtorske pravljice),

2001: Feri Lainšček: Deček na dedovem kolesu / Pojep na dejdekovom biciklini (mladinski roman)

2002: Milivoj Roš: Škrat Babilon (mladinska povest),

2003: Karel Holec: Andovske zgodbe / Andovske prpovejsti (kratka proza)

2004: Karolina Kolmanič: Njena razpotja / Njena razpoutja (kratka proza)

2005: Francek Mukič: Garaboncijaš (roman)

2006: Ernest Ružič: Pesem Črnih mlak (roman),

2007: Feri Lainšček: Nigdar neboš znala: moje prekmurske verzuške pa kejpi (poezija),

2008: Miško Kranjec: Vstajenje (kratka proza),

2009: Milan Vincetič: Pobeglo morje / Vujšlo mordje (kratka proza),

2010: Francek Mukič: Vtrgnjene korenje (roman),

2011: Dušan Šarotar: Ostani z mano, duša moja / Ostani z menov, düša moja

(kratki roman),

2012: Štefan Kardoš: Zajčja sled / Zaveča slejd (kratki roman),

2013: Bea Baboš Logar: Spominke / Spoumenke (kratka proza),

2014: Milan Vincetič: Lebdeča prikazen / Lebdejča prilika (kratki roman),

2015: Ferdo Godina: Vaške slike / Veški kejpi (kratka proza),

2016: Branko Šömen: Rakičanski Breg / Monošterski brejg (zbirka humoresk),

2017: Milan Vincetič: Luna na mesecu / Luna na mejseci (kratka proza)

Kot je razvidno iz seznama izdanih del, v zbirki izhajajo literarna dela priznanih slovenskih avtorjev, med katerimi so tudi avtorji, ki so za svoje leposlovje prejeli najvišja slovenska literarna priznanja in nagrade (npr. Feri Lainšček, Milan Vincetič, Štefan Kardoš). Izbor avtorjev se sicer osredotoča na literarne ustvarjalce iz bližnjega Pomurja in na komunikativna literarna dela, ki upoštevajo bralne afinitete porabskih bralcev.

Zbirka ima specifični jezikovni značaj, saj so literarna dela, objavljena v njej, natisnjena »dvojezično«, v knjižni slovenščini in porabščini (le prva Erd je samo v knjižni slovenščini, deseta Nigdar neboš znala pa v prekmurščini). Razlog za to "dvojezičnost" so kulturno-jezikovne razmere v Porabju, ki kažejo, da je številnim porabskim Slovencem sporazumevanje v njihovem narečju bliže kot v knjižni slovenščini, in tudi v porabskem javnem življenju ima porabsko narečje poseben jezikovni status. Ves čas izhajanja knjižne zbirke je urednik le-te prof. Franci Just, literarni zgodovinar, publicist in urednik, zadnjih 10 knjig v knjižni zbirki pa ima tudi enotno podobo.

Knjige iz knjižne zbirke Med Rabo in Muro prejmejo porabski Slovenci kot knjižni dar ob novem letu brezplačno bralci časopisa Porabje ter porabske vzgojno-izobraževalne in kulturne ustanove, tako da ima zbirka – kot je že bilo zapisano – tudi velik pomen za dvig bralne kulture med Porabskimi Slovenci in s tem tudi za ohranjanje njihove narodne in jezikovno-kulturne zavesti.

Med posebne dosežke zbirke gre šteti, da je spodbudila tudi literarno ustvarjanje med samimi Porabskimi Slovenci, saj so v njej izšla literarna dela dveh porabskih avtorjev, Karla Holeca in Francka Mukiča, tako da je Porabje poleg kratkih zgodb Karla Holeca (pred tem že tudi pokojne Irene Barber) dobilo tudi svoja prva romana (Garaboncijaš, Vtrgnjene korenjé), ki ju avtor Francek Mukič kasneje pripravil še v knjižni slovenščini (Črnošolec, Strgane korenine).

Besedilo: Franci Just, urednik knjižne zbirke Med Rabo in Muro

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam