Mappa  

Kipe, ki so bili kljub obnovam v 19. in 20. stoletju resno ogroženi, je restavratorski center leta 1984 umaknil v svoj depo. Restavratorji so jih z metodo zaplinjevanja najprej zaščitili pred nadaljnjim škodljivim delovanjem insektov, nato pa so jih preventivno izdatno prepojili s sredstvom za preprečevanje nadaljnje okužbe z glivami in insekti. 

Per saperne di più

Ob spremljanju obnove kapel v prvem desetletju 21. stoletja je stroka ocenila, da so lesene skulpture preveč pomembne pričevalke baročne dediščine, da bi bile, sicer restavrirane, vrnjene v kapele. Tako je bilo odločeno, da se v kapele namestijo kopije kiparskih skupin, originalni kipi pa naj bodo na ogled v muzejski postavitvi. Delo v kiparskih ateljejih restavratorskega centra je tako potekalo skladno s smernicami za nadaljnjo hrambo in postavitev originalnih kipov v muzeju ter izdelavo kopij, ki bodo originale nadomestile v kapelah.

Kopije kipov iz prvih sedmih kapel so izdelane po klasičnem postopku z odlivanjem dvokomponentne umetne smole, kopije kipov iz drugih kapel pa s STL-rezkanjem blokov visokokakovostnega poliuretana s polnilom.

Vodja konservatorskih in restavratorskih posegov ter postopkov izdelovanja kopij je bila restavratorka kiparka Nuška Dolenc Kambič, ki je z zagovorom teme o propadanju lesenih polihromiranih plastik v kapelah šmarske Kalvarije pridobila znanstveni naziv. 

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Password

MUZEJI, RAZSTAVE, BAROK, CERKVENA UMETNOST, BAROČNO KIPARSTVO

Data di pubblicazione

04.10.2016 12:26

Ultima modifica

23.09.2016 09:38

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam