skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

KATKA ZUPANČIČ – ameriška Belokranjka

17. septembra 1889 se je Janezu Vrtačiču in Katarini, rojeni Kump (kočevarski Nemki), rodila hčerka Katka, kasneje poročena Zupančič (v ZDA je priimek spremenila v Zupan). Rodila se je v vasi Kralji v bližini Griča pri Dobličah.

Per saperne di più

Pri šestih letih je Katka začela obiskovati enorazredno šolo v kraju Mavrlen. To je bila šola Nemškega šolskega društva (Deutscher Schulverein). Izbor šole je bil najbrž povezan z bližino rojstnega kraja, manj verjetno s poreklom njene mame.  Njen učitelj Peter Krauland je opazil njeno bistrost in jo spodbujal k branju knjig iz šolske in lastne knjižnice.

Septembra 1905 je Katka začela obiskovati šolo sester De Notre Dame v Šmihelu pri Novem mestu. To je bila zasebna šola in prvo leto jo je finančno podpiral oče. Naslednje leto pa je njegova podpora usahnila in Katka Zupančič se je odločila da bo sprejela podporo samostana.

Ob koncu istega šolskega leta je napravila sprejemni izpit na takratnem c. kr. Ženskem učiteljišču v Gorici. 1907 se je odpravila na šolanje na c. kr. žensko učiteljišče v Gorici. K odločitvi je veliko prispevalo dejstvo, da so sestre De Notre Dame v Gorici imele svojo samostansko podružnico. Obiskovala je zunanje učiteljišče in bivala v samostanu. 

Leta 1911 je opravila učiteljski izpit, 1915 še izpit za poučevanje na slovenskih in nemških šolah.[1]

V času, ko je poučevala na šoli na Talčjem Vrhu, je spoznala svojega bodočega moža Jakoba Zupančiča, ki je živel poleg šole. 

Po letu in pol poznanstva sta, ko se je Jakob vrnil iz Zagreba, kjer je študiral na trgovski akademiji, sklenila zakonsko zvezo.

Leto dni po poroki (22. 5. 1921) se jima je rodila hčera Helena (Elica), kasneje poročena Madison.

Predvidevamo da je odločitev, da se družina preseli v ZDA, sprejel Jakob Zupančič, kajti tudi njegov oče je bil že prej večkrat v ZDA. Oče je tam živel več kot dvajset let in imel tudi ameriško državljanstvo. 

Katkin mož Jakob se je v ZDA – v Čikago priselil 1921. To ni bilo naključje, kajti Zupančič je s sabo pripeljal 10-letno sorodnico iz kraja Rožanec, ki jo je izročil sestri poznanih bratov Stonič, ki sta jo z možem, Ircem po narodnosti, posvojila.

Dve leti po prihodu, decembra 1923, sta se Jakobu pridružili žena Katka in hči Elica.


[1] Šenk, Mila, Katka Zupančič – kulturna delavka ameriške Slovenije, Slovenski izseljenski koledar, 1969, str. 245.

 

 

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

cultura

Autore della collezione digitale

Andrej Črnič

Password

Združene države Amerike, izseljevanje, SLOVENSKA KULTURA, DOMOZNANSTVO

Data di pubblicazione

21.11.2019 08:13

Ultima modifica

23.09.2020 07:47

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam