skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

V knjižnici kapucinskega samostana Krško hranijo tri t. i. postinkunabule, tiske, ki so bili natisnjeni v prvih letih po letu 1500.

Per saperne di più

Najstarejša knjiga v knjižnici je Calepinov latinski slovar iz leta 1502. Knjiga nima ohranjenega naslovnega lista, letnica izdaje je navedena na zadnji strani.

Ohranjene so medicinske razprave avtorja Aleksandra Benedikta Veronskega Omnium a vertice ad calcem morborum signa, causae iz leta 1508. Knjiga s 1271 stranmi in s poškodovano zadnjo stranjo premore lep tisk in posamezne ilustracije.

Najbolj zanimiva postinkunabula in tudi sicer ena zanimivejših knjig v samostanski knjižnici je nedvomno latinska Biblija iz Lyona (Biblia cum summarion), ki naj bi bila natisnjena leta 1510 ali 1514. Na podlagi drobnih rokopisnih pripisov na različnih straneh knjige obstaja predvidevanje, da je Biblijo pri svojem delu in pri poučevanju uporabljal slovenski šolnik in slovničar Adam Bohorič, ki je v letih 1551–1563 v Krškem vodil lastno šolo.

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Urška Šoštar

Password

KAPUCINI, Kapucinska knjižnica Krško, Kapucinski samostan (Krško), SAMOSTAN, SAMOSTANSKE KNJIŽNICE, Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško, DRAGOCENE KNJIGE

Data di pubblicazione

25.08.2020 05:53

Ultima modifica

21.08.2020 12:42

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam