skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Knjižnični katalog

Katalog je svojevrsten in unikaten knjižni, dokumentarni ter pisni zaklad, preko katerega dostopamo, tako v simbolnem kot dejanskem pogledu, do vsebin kapucinske knjižnice.

Per saperne di più

Latinski naslov knjižničnega kataloga, ki se v prevodu glasi »Iz teh navedenih črk boš bogato zajemal vse vrste knjig«, razkriva poslanstvo in starost kataloga. Na podlagi letnice nastanka, ki je podana v obliki kronograma v naslovu, katalog uvrščamo v skupino najstarejših knjižničnih katalogov na Slovenskem.

Katalog sledi tedanji praksi v samostanskih knjižnicah in organizira splošno, teološko, filozofsko, medicinsko, zgodovinsko in drugo znanje med leti 1502 in 1800 v 22 vsebinskih sklopov, združenih v abecedne oznake (A-X) ter v 5 skupin glede na velikost knjig (in folio, in 4to, in 8vo, in 12mo, in 16to); torej od Biblij v skupini A do tematsko raznovrstnega gradiva v skupini X. Znotraj posameznih tematskih sklopov številčne arabske ali rimske oznake z navajanjem podrobnejših podatkov o posameznem gradivu prinašajo natančen vpogled v stanje na knjižnih policah. Črkovno-številčna oznaka se ponovi na hrbtu knjig, s čimer naj bi bilo gradivo iz kataloga hitro najdljivo na policah.

Katalog prinaša podatke o 1322 knjigah, seveda pa ne odseva današnjega stanja, saj kasnejši popisi knjižnega gradiva s spremenjenim številom enot potrjujejo uporabnost in aktivno življenje knjižnice.

V kapucinski knjižnici Krško sta bila ohranjena dva knjižnična kataloga iz let 1695 in 1755.

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Urška Šoštar

Password

KAPUCINI, Kapucinska knjižnica Krško, Kapucinski samostan (Krško), SAMOSTAN, SAMOSTANSKE KNJIŽNICE, Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško

Data di pubblicazione

25.08.2020 05:53

Ultima modifica

21.08.2020 12:42

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam