Mappa  
Eno od pomembnejših najdišč v strugi Ljubljanice je odsek Kamin pri Bevkah. Že konec 19. stol. je Deželni muzej od tamkajšnjih prebivalcev pridobil prvo zbirko najdb. Tudi najdbe prebivalcev pred drugo svetovno vojno so bile številne in zelo raznolike. Ob razmahu športnega potapljaštva konec 70. let so Kamin začeli aktivno raziskovati amaterski potapljači, zato je velik del kvalitetnih najdb končal v zasebnih rokah namesto v muzejih. Per saperne di più
Med strokovnimi raziskavami, ki potekajo od leta 1980 dalje, so bili odkriti predmeti iz časa med bakreno dobo in zgodnjim novim vekom. Ena od takih raziskav je na omenjenem odseku potekala leta 2005 na  500 m dolgem delu struge, ki so ga izbrali zaradi težje dostopnosti terena, saj je zelo zaraščen s travo in drugim vodnim rastlinjem. Najdbe iz bronaste dobe zajemajo predvsem keramiko in kovinske predmete iz časa kulture žarnih grobišč. Med latenskimi najdbami prevladujejo orožje, nakit, bronasto posodje in novci iz časa med sredino 2. in drugo polovico 1. stol. pr. n. št. 
Kamin pri Bevkah  je poznan predvsem po odkritjih rimskega orožja in druge vojaške opreme, nakita in posodja iz avgustejskega obdobja. Tu so našli vretenaste kozarce, tanke skodelice, vrče, krožnike ter večje število skled s črnim premazom. Od vojaških predmetov je bil najden kratek meč v nožnici, več spojk nožnic, dve bronasti faleri in srebrn torkves. Med najdbami iz obdobja med 11. in 16. stol. prevladujeta predvsem orodje in keramika. Najdenih je bilo tudi precej novoveških predmetov, ki vsaj deloma izvirajo iz dveh domačij na desnem bregu, postavljenih v sredini 19. stol.

Vir: Razstava »Podvodna dediščina v Sloveniji: izbrane antične raziskave« Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Fotogalleria

Informazioni

Password

ARHEOLOŠKA NAJDIŠČA

Data di pubblicazione

25.11.2014 11:10

Ultima modifica

25.11.2014 11:12

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam