skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Kako je Tavčarjeva dobila ime

Leta 1889 se je na pobudo občinskega svetnika (kasneje župana) Ivana Hribarja občinski svet mesta Ljubljana odločil preimenovati ulice, katerih poimenovanja se zaradi novih razmer niso več zdela ustrezna. Prav tako je moral poimenovati vse novonastale ulice. Per saperne di più
Končni predlog poimenovanj je bil pripravljen šele tri leta kasneje. V naslednjih letih je tako  občinski svet poimenoval ter preimenoval vrsto cest, ulic in trgov. 15. julija 1898 je ulico, ki je tekla od tedanje Dunajske ceste do Kolodvorske ulice poimenoval Sodnijske ulice, kasneje pa se je zanjo uveljavilo poimenovanje Sodna ulica.

Po prvi svetovni vojni se je Ljubljana zelo hitro razraščala, zato je bilo znova potrebno nove ulice poimenovati, nekatere stare pa (zaradi neustreznosti) preimenovati. Mestni magistrat, ki je bil zadolžen za pripravo nabora primernih poimenovanj, je preko časopisja povabil k sodelovanju širšo javnost. Odzvalo se je nekaj posameznikov ter Jugoslovanska zveza za tujski promet. Magistrat je zbrane predloge dal v preučitev stavbnemu odseku občinskega sveta, ker pa slednji ni hotel sam sprejemati odločitev, je bilo odločeno, da se izvede anketa. Na podlagi slednje je stavbni odsek občinskemu svetu podal predlog za poimenovanje ter preimenovanje ljubljanskih trgov, ulic in cest. Na seji 12. julija 1923 je občinski svet poimenoval 47 ulic in cest ter preimenoval 51 cest, ulic in trgov (v 18 primerih je šlo le za spremembo oblike imena). Sodna ulica je bila tako preimenovana v Tavčarjevo ulico, po pisatelju, politiku in nekdanjemu ljubljanskemu županu Ivanu Tavčarju.

Vir: Vlado Valenčič, Zgodovina ljubljanskih uličnih imen, Zgodovinski arhiv in Partizanska knjiga, Ljubljana 1989

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Data di pubblicazione

19.06.2010 14:49

Ultima modifica

31.08.2011 10:01

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam