skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Judovski intelektualci v Gorici

Včasih se je o Gorici širil glas, da je Jeruzalem ob Soči (it. Gerusalemme sull‘Isonzo) oziroma »mali Jeruzalem« (ital. Piccola Gerusalemme). Goriška judovska skupnost ni izstopala po številčnosti, ampak zaradi vpliva v vsakdanjem, predvsem gospodarskem življenju teh krajev.

Per saperne di più

V mestu pa je delovalo tudi nekaj znamenitih judovskih intelektualcev, marsikdo med njimi je svoje zadnje počivališče našel na judovskem pokopališču v Rožni Dolini.

Med judovskimi intelektualci na Goriškem velja izpostaviti tako rabine, ki so delovali predvsem na verskem področju, predvsem pripadnike družine Gentilli ob koncu 18. stoletja in družine Reggio sredi 19. stoletja. Omenjenim so se pridružili številni judovski intelektualci, ki so zaznamovali mesto ob Soči na različnih področjih. Velja izpostaviti predvsem jezikoslovca G. I. Ascolija, Carolino Coen Luzzatto, utemeljiteljico italijanskega ženskega časnikarstva in mladega filozofa Carla Michelstaedterja.

Fotogalleria

Indice

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura
storia

Autore della collezione digitale

Renato Podbersič

Password

KULTURNA ZGODOVINA, INTELEKTUALCI, Goriška, Judje

Data di pubblicazione

04.06.2019 05:43

Ultima modifica

04.06.2019 05:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam