skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Josip Windisch, ustanovitelj "druge godbe" v Laškem

Leta 1887 je iz okolice Ptuja prišel v Laško Josip Windisch, po poklicu steklar in trgovec s steklom in porcelanom. Per saperne di più
Po prodaji dvorca Karničnikov je Klepejeva godba zašla v težave. Poleg tega je ustanovitelj godbe zbolel,  zato jo je do njenega zatona  leta 1982 vodil občinski redar in vojaški godbenik  Gašper Kolman.
Leta 1887 je iz okolice Ptuja prišel v Laško Josip Windisch, po poklicu steklar in trgovec s steklom in porcelanom.  Pred prihodom v Laško,  kjer si je  uredil delavnico in trgovino,  je bil klarinetist  v vojaški godbi. Leta 1890 je zbral 12 do 14 godbenikov. Od tega jih je nekaj  »prevzel«  iz »Klepejeve godbe«,  na »pomoč« pa so prišli tudi  s Svetine. Godbenikom pa je med drugim zagotavljal tudi prostor za vaje. V ustnem izročilu, ki ga je zabeležil Edo Jelovšek, je izpričano, da je bil predvsem veseljak  in zelo družaben.

Godbeniki Klepejeve in Windischeve skupine so bili slovenski  kmetje,  obrtniki in delavci.  Nastopali so predvsem na cerkvenih slovesnostih, porokah, pri podoknicah, pogrebih,  na izletih, in seveda, na veselicah.  V  glasbeni program tedanjih godbenikov  je bil  obvezno vključen  »Radecki marš«. Takrat je bil sploh čas maršev, polk, jodlerjev, ländlerjev, sculhplattlerjev, čardašev, mazurk, valcerjev in podobnih plesov.

Na pultih so imeli predvsem nasledenje skladbe: »An der schönen, blauen Donau«,
»Du liebe Wienerstadt«, »Holzhackermarsch«,  »Herkules«, »Donau Wellen«,  »?ber den Wellen«,  »Küssen ist keine Sünd«, Schnell polka, Zweischritt polka, Schotisch, Steierish itd.

Med prvo svetovno vojno se je Windischeva skupina razšla, ker so godbeniki morali oditi na fronte,  s katerih se je vrnilo le malo. Tako je naslednja leta  do  šmihelske nedelje leta 1922, ko je  imela zadnji  nastop, je godba bolj životarila.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam