Mappa  

Johann Gabriel Seidl

Johann Gabriel Seidl je bil avstrijski pesnik, literat,  zgodovinar, narodopisec in šolnik, ki je v letih 18291840 poučeval na celjski gimnaziji, kjer je skupaj s svojo družino tudi prebival.

11-letno obdobje, ki ga je Seidl preživel v Knežjem mestu, je usodno vplivalo na njegovo poezijo kot tudi na  znanstvena dela. V času, ko je poučeval na celjski gimnaziji, je hkrati v svojih potovanjih prehodil tudi dobršen del takratnega celjskega okrožja. Teme s svojih popotovanj pa je uporabil za svoje pesnitve, potopise, zgodovinske in arheološke raziskave ter za zbiranje ljudskega slovstva. Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje ima največjo zbirko Seidlovih književnih del v Sloveniji.  Poleg knjižnih izdaj njegovih del pa knjižnica hrani tudi delček njegove rokopisne zbirke, ki je edinstvena v Sloveniji.

Ravno zaradi naše bogate zbirke Seidlovih del, ki je zelo pomembna za domoznanstvo širše celjske regije, smo se odločili Seidla in njegova dela, vezana na celjsko tematiko, podrobneje predstaviti širši javnosti.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Alenka Hren Medved

Password

PESNIKI, LITERATURA, šolnik, zgodovinarji

Data di pubblicazione

10.09.2018 12:35

Ultima modifica

28.08.2018 06:02

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam