skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Janez Vrečar, rojen v Tuštanju pri Moravčah, se je podobarskega poklica izučil pri Andreju Rovšku in Ivanu Prengovu v Ljubljani. Per saperne di più

Po prvi svetovni vojni, ko je oče odprl delavnico v Moravčah, sta skupaj največ rezbarila po naročilu za Pengovovo delavnico, posredno pravzaprav tudi za Plečnika. To poznanstvo, povezano z delom, se je nadgradilo tudi v prijateljstvo, saj sta s Plečnikom sodelovala in prijateljevala vse do njegove smrti.

Leta 1928 je Janez Vrečar začel samostojno podobarsko in mizarsko dejavnost v Domžalah. 1929 leta je v Kolodvorski ulici zgradil hišo in delavnico. Zaposlil je več pomočnikov in v uk vzel več vajencev.


Nekateri se živo spominjajo obiskov arhitekta Jožeta Plečnika, saj je bil v delavnici in v hiši kar reden gost, ker se je v delavnici delalo največ prav po njegovih načrtih. Kipe in rezbarske detajle je Janez izdeloval sam, vse ostalo mizarsko delo pa so opravili pomočniki in vajenci.

Eno njegovih najbolj pomembnih del je vsekakor kip sv. Florjana za Vzajemno zavarovalnico v Ljubljani. Največ dela pa so vsekakor opravili pri izdelavi opreme za kraljevi dvorec v Beogradu.

Bil je tudi sposoben pevec, igralec in slikar. Bil je med glavnimi organizatorji gradnje Godbenega doma v Domžalah. Prizadeval si je za postavitev radijskega oddajnika v Domžalah. Od leta 1936 do leta 1941 je bil župan Občine Domžale in v njegovem času je bila zgrajena meščanska šola, urejati pa so se začele tudi ulice.

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam