skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Mojster Janez Vidic iz vasi Dole pri Krašcah se je za kovinopasarja izučil leta 1963. Svojo poklicno pot je začel pri znanem mojstru Žmucu, nato je nekaj let delal v podjetju Tamiz, kjer so izdelovali okrasje in opremljali prestižne potniške ladje doma in v tujini.Podjetje se žal ni prilagodilo novim razmeram, pa bi po mnenju Vidica prav zlahka preživelo. Zato si je doma v garaži uredil delavnico. Per saperne di più
Osnovne surovine v kovinopasarstvu so srebro, baker, medenina in bron. Tehnike spajanja posameznih kosov so različne; baker spajkamo, srebro lotamo. Osnovno orodje kovinopasarja je presenetljivo preprosto: različno zašiljene klešče, pile, žage za kovino, škarje vseh velikosti, različna kladiva, navadno in koničasto dleto in seveda ogenj, s katerim segreva in oblikuje kovino. Potem ko srebrni ali medeninasti kelih pozlati, je na vrsti najprej osnovno, za konec pa še fino poliranje, ki zahteva krepke, a nežne roke. Kovinopasarjev danes primanjkuje, pravzaprav je Vidic eden od zadnjih, ki še dela in ustvarja.

Fotogalleria

Informazioni

Pubblicato da

Knjižnica Domžale

Password

KOVINARSTVO, KOVINE

Data di pubblicazione

30.10.2012 18:58

Ultima modifica

10.11.2012 09:08

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam