skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Janez Markelj - Naši predniki in mi

Vsebino predstavlja zgodba Naši predniki in mi, ki jo je napisal Janez Markelj in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenice včasih priseljevali.

Per saperne di più

To je življenjska zgodba družine Markelj iz Sorice v Guillerme Charavines v Franciji, ki jo je po spominu in podatkih iz družinskega arhiva zapisal Janez Markelj. Avtor opisuje življenjsko pot svojih staršev, ki sta se v letih med vojnama naselila v Franciji, kjer se je rodil. V nadaljevanju opisuje povratek družine Markelj iz Francije na Jesenice po drugi svetovni vojni. Zgodba je razdeljena na pet podpoglavij: Ata Frančišek, Sorica 1904-1929, Mama Frančiška, Sp. Sorica 1913-1936, Francija do novembra 1947, Podrožca-Jesenice-Kamnik-Jesenice, Jesenice – Plavž od 1948 do 1971.  Dokument vsebuje tudi fotografije poročnega sprevoda pred hišo v Charavinesu, teto Marijo na vrtu pred hišo v Charavinesu okoli leta 1946, razglednico Bresta, ki jo je Frančišek Markelj pisal s prisilnega dela 25. marca 1944 in fotografijo Janeza in Alojza Marklja pred novim blokom na Plavžu leta 1948. Vse fotografije so last Janeza Marklja.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Janez Markelj

Password

Jesenice, priseljevanje, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA

Data di pubblicazione

27.12.2018 20:02

Ultima modifica

07.12.2018 18:11

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam