skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Izposojevališče v Domu upokojencev Brežice

Leta 1979 je knjižnica s pomočjo potujočega kovčka začela izposojati knjige v Domu upokojencev Brežice. 

Per saperne di più

Izposojala jih je Savica Zorko, ki se je leta 1979 preselila v novozgrajeni Dom upokojencev v Brežicah in tam preživela zadnja leta pred smrtjo. Takoj je postala predsednica domske skupnosti stanovalcev. Skrbela je za njihovo kulturno življenje in ustanovila poseben oddelek matične knjižnice s potujočim kovčkom. Stanovalcem je brala krajše črtice, povesti in celo pravljice, predstavljala televizijski program in vremensko napoved. Pregledovali so Dolenjski list, Jano, Delo in Obzornik. Sostanovalcem je knjige tudi izposojala (Šebek, 2006).

V poročilu o delu knjižnice v letu 1983 preberemo: 

»V Domu upokojencev, kjer ni določenega izposojevalnega časa, je izposoja med letom nekoliko upadla zaradi bolezni knjižničarke, deloma pa tudi zaradi manjšega števila varovancev doma, ki bi bili sposobni seči po knjigi (precej dobrih bralcev je umrlo!). V jeseni smo dobili novo knjižničarko iz vrst strokovnih delavcev doma, tako da zdaj poteka izposoja normalno.«

Z željo obuditi in/ali ohraniti ljubezen do knjig je jeseni 2012 knjižničarka Lidija Krošl v Domu upokojencev Brežice začela z izvajanjem bralnega krožka, ki ga je aprila 2013 prevzela bibliotekarka Andreja Dvornik.

V prostorih Doma se sodelujoči praviloma srečujejo vsak četrtek, z izjemo poletnih mesecev. Knjižničarka jim bere, udeleženci krožka pa se ob branju vključujejo v pogovor. Izoblikovali sta se dve skupini. Prva – Lastovke – je delovala že v prostorih starega Doma, po vselitvi v nove prostore pa se je pokazala potreba po oblikovanju dveh ločenih skupin. Tako so v drugo skupino – Mlade lastovke – vključeni predvsem stanovalci z znaki demence, v skupino Lastovke pa ostali stanovalci Doma.

Za branje izbirajo različne vsebine, večinoma slovenskih avtorjev; krajša leposlovna dela, strokovna in poljudnoznanstvena besedila o domačih krajih, ljudeh, zgodovini … Ob branju obujajo spomine. V ospredju so osebne izkušnje udeležencev. Knjižničarka  jih usmerja k literaturi, ki jim je tematsko blizu, razumljiva in čim bolj pozitivno naravnana.

V sodelovanju z zaposlenimi v Domu upokojencev Brežice pripravljamo tudi prireditve ob različnih priložnostih in na različne tematike. V Dom prinesemo želeno gradivo za samostojno branje.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura

Pubblicato da

Knjižnica Brežice

Autore della collezione digitale

Sabina Stanič, Mateja Kus

Password

STARI LJUDJE, DOMOVI ZA STARE LJUDI, KNJIŽNICE, Knjižnica Brežice, zorko, savica

Data di pubblicazione

25.01.2021 06:40

Ultima modifica

27.01.2021 09:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam