skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ivo Arhar - profesor, bibliofil in planinec

Ivo Arhar (1918-1994), slavist, gimnazijski profesor, bibliofil in planinec je leta 1993 Knjižnici Ivana Potrča Ptuj zapustil svojo bogato zasebno knjižnico. Le-ta je največja od treh zasebnih knjižnic, ki jo v svojih zbirkah hrani Domoznanski oddelek.

Per saperne di più
Ob prevzemu Arharjeve knjižne zapuščine se je ptujska knjižnica, ki je takrat domovala v minoritskem samostanu, zavezala, da bo prevzeto gradivo uredila kot posebno knjižno zbirko v eni od študijskih sob bodoče nove knjižnice v Malem gradu. Bibliotekar Jakob Emeršič, ki je takrat vodil Domoznanski oddelek knjižnice, je Arharjevo knjižnico najprej ročno popisal in jo uredil po sistemu univerzalne decimalne klasifikacije (UDK), zaradi prostorske stiske pa profesorjeva zapuščina vse do selitve v Mali grad ni bila nameščena kot posebna zbirka v eni od študijskih sob in ni bila dostopna javnosti. Zaradi kadrovske stiske do leta 2015 tudi ni bila obdelana v kooperativnem bibliografskem sistemu Cobiss.
 
Projekt katalogizacije in strokovne ureditve Arharjeve zasebne knjižnice je v ptujski knjižnici potekal v letih 2013-2015. Z obdelavo v sistemu Cobiss smo Arharjevo knjižnico predstavili širši javnosti in omogočili njeno dostopnost v študijske in raziskovalne namene. Arharjeva zapuščina je danes del domoznanskega fonda naše knjižnice in je kot samostojen, ločen korpus umeščena v posebno sobo, kjer ji družbo dela knjižna zapuščina ptujske etnologinje in umetnostne zgodovinarke dr. Štefke Cobelj.
 
Avtorica: Melita Zmazek
Literatura: Melita Zmazek: Ivo Arhar in njegova zapuščina v ptujski knjižnici. Ptuj, Knjižnica Ivana Potrča, 2015.
 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Melita Zmazek

Password

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, profesorji, Ptuj, Slavisti, ZASEBNE KNJIŽNICE, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Data di pubblicazione

12.11.2015 00:00

Ultima modifica

22.08.2018 10:46

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam