Mappa  

Literarno ustvarjanje nadomesti politiko

Moje delo je knjiga ljubezni – odpri jo, domovina, da boš videla, kdo ti je pravičen sin! Dal sem ti, kar sem imel; če je bilo veliko ali malo – Bog je delil, Bog razsodi! Dal sem ti svoje srce in svoj razum, svojo fantazijo in svojo besedo, dal sem ti svoje življenje – kaj bi ti še dal? 

Ivan Cankar, Bela krizantema

 

Per saperne di più

Ivan Cankar ni nikoli več sodeloval na volitvah; čez nekaj let se ni pustil pregovoriti. Kljub vsemu pa bi tudi on lahko - v slogu sedanjega časa - pripomnil, da se je volitev udeležil kar trikrat. Prvič, zadnjič in – nikoli več.

Na politične razmere v takratnem času je opozarjal v svojem pisanju, v svojih delih. Tako je nastala satirična komedija Pohujšanje v dolini šentflorjanski leta 1907, drama Za narodov blagor ter politična satira Hlapci leta 1910. V njegovih delih prevladuje tematika posameznika v sporu z delavskim in vaškim, malomeščanskim vsakdanjikom, opazne pa so tudi številne družbenokritične ideje. V povesti Hlapec Jernej in njegova pravica, ki je izšla leta 1907, je simbolično predstavil boj med pravico lastnine in pravico delavstva. 

Fotogalleria

Posizione

Informazioni

Pubblicato da

Knjižnica Litija

Autore della collezione digitale

Sonja Perme

Data di pubblicazione

30.11.2018 08:32

Ultima modifica

27.11.2018 11:30

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam