skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Iva Gasar - Otroštvo ob nekdanji Fužinski cesti

Vsebino predstavlja zgodba Otroštvo ob nekdanji Fužinski cesti, ki jo je napisala Iva Gasar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Per saperne di più

Avtorica predstavlja zgodbo iz otroških let, ki jih je preživela na Stari Savi na Jesenicah. Spominja se vrstnikov, s katerimi se je igrala in različnih oblik otroške zabave. Ob tej priložnosti je nastala tudi fotografija otrok, ki je objavljena v zgodbi. V nadaljevanju opiše igranje v naravi in otroške igre: risentanc, zemljo krast, med dvema ognjema, očka, koliko je ura?, slepe miši, koza šči, kdo se boji črnega moža, ali je kaj trden most, igro z žogo OE, gnilo jajce in rinčke talamo. Spominja se tudi izštevank: An ban pet podgan, Ekate, pekate, cukate me, En kovač konja kuje, Baba sede v balon, da se pelje v London. Križ, kraž, kralj Matjaž in Pet zamorčkov. V nadaljevanju je obudila spomine na uprizoritev otroške igre Rdeča kapica, za katero so otroci izdelali sceno in kostume. Igro so ponavljali vse poletje 1958 in celo nekaj malega zaslužili. Dokument vsebuje tudi fotografije: Ivo Muhič v Vilmanovem ateljeju leta 1961, kantinarske otroke okoli leta 1953, staro kantino na Fužinski cesti 13 s plavžem in dimniki martinarne v ozadju, mater z otroki in Ivo Gasar s sestro. Vse fotografije so last Ive Gasar.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Data di pubblicazione

03.05.2020 19:58

Ultima modifica

03.05.2020 19:16

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam