skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Iredentist Enrico Rocca

Med goriškimi judovskimi intelektualci, ki so se uveljavili v širšem italijanskem prostoru, je posebno mesto zasedel Enrico Lino Jaakov Biniamin Rocca, rojen v Gorici leta 1895.

Per saperne di più

Bil je bratranec goriškega filozofa C. Michelstaedterja ter prepričan italijanski nacionalist in iredentist že pred vojno. Zaradi vojne rane je ostal invalid do konca življenja. Med prvimi na Goriškem se je po koncu prve svetovne vojne vključil med borbene fašije (it. Fasci di combattimento), pozneje se je distanciral od fašističnega gibanja in se preživljal kot časnikar in pisatelj. Kljub fašističnim rasnim zakonom iz leta 1938 je skoraj neovirano opravljal svoj poklic, predvsem je bil znan kot gledališki kritik. Leta 1943 se je priključil protifašističnemu gibanju in sodeloval pri političnih oddajah na radiu v Neaplju. Kmalu po prihodu v osvobojeni Rim je 20. julija 1944 naredil samomor. Zapustil je svoj dnevnik, v katerem je poudaril moralno in politično kritiko rasističnega preganjanja in italijanskega vstopa v vojno.36

 

 

 

 

 

 

36 Podbersič, 2017, 221; Cedarmas, 1999, 51.

 

Indice

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura
storia

Autore della collezione digitale

Renato Podbersič

Password

Judje, Goriška, BIOGRAFIJE

Data di pubblicazione

04.06.2019 05:43

Ultima modifica

04.06.2019 05:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam