skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Na stičišču treh svetov ... "Nejsmo Ćići ne Brćini, ma smo juštu ne konfini (Nismo ne Čiči ne Brkinci, smo ravno na meji)." Posebnost območja je razvejanost oz. razmejenost. Razvejanost je lahko: meddržavna (Slovenija, Italija, Hrvaška), pokrajinska (Primorska, Notranjska) in tretja razmejitev se tiče tal (na eni strani goli nerodovitni kras, na drugi rodovitna flišnata prst). Per saperne di più
Hrpelje je večje obcestno naselje, ki z gručastim jedrom leži v spodnjem, zahodnem delu Podgrajskega podolja, ob cesti Kozina-Rupa. Staro kmečko jedro Na Gorici je na griču ob vaški poti južno od drugih delov naselja. Tu je tudi župnijska cerkev sv. Antona. Na severozahodu sta nad sosednjo Kozino, od katere naselje loči železnica Divača-Koper, hriba Polanšček (687 m) in Videž (664 m). Če morebitnega radovedneža vasica podrobneje zanima, se lahko poda na naravoslovno-zgodovinsko pot. Pot se prične pri osnovni šoli in pelje mimo zanimivosti naravne in kulturne dediščine Hrpelj: vaški vodnjaki, cerkvica sv. Antona na hribu, »kalonje« starih domačij, Lijakov kal, Štirn’ca, spodmol, »škavnice« in še marsikaj zanimivega. Na ogled poti se lahko odpravite v vsakem letnem času.

Kozina je od sosednjih Hrpelj ločena z železniško progo Divača-Koper, hkrati pa predstavlja pomembno prometno stičišče cest Trst-Reka in Ljubljana-Koper. Okolico vasi so začeli načrtno pogozdovati v začetku 20. stoletja. Tudi kozinsko naselje krasita na obzorju hriba Videž in Polanšček. Za razvoj Kozine je ključnega pomena železnica.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Data di pubblicazione

16.11.2011 14:31

Ultima modifica

23.12.2014 08:48

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam