Mappa  

Gradnja stadiona za Bežigradom

Stadion so zaradi pomanjkanja sredstev gradili v več fazah. To je tudi razlog, da so se načrti gradnje precej spreminjali, vendar pa je kljub temu zgradba ohranila vizualno celovitost. Per saperne di più
Sredstva, potrebna za gradnjo, so prvi začeli zbirati Orli. 26. avgusta 1923 so pripravili velik katoliški shod s telovadnim nastopom svojih članov. Shod je potekal v nekdanji gramoznici ob Dunajski cesti, ki so jo za to priložnost nasuli in uredili brežine. Na tej isti lokaciji je bil kasneje postavljen Plečnikov stadion. Načrte zanj je izdelal Jože Plečnik, ki je z Orli sodeloval že pri oblikovanju prapora in krojev za orlice.

Leta 1926 so Orli začeli veliko akcijo za zbiranje sredstev za gradnjo stadiona. Ustanovili so Zadrugo stadion in organizirali dve loteriji za zbiranje denarja. Glavna nagrada je bila Plečnikova vila Stadion, ki danes stoji v bližini samega stadiona.
 
Med pripravami na drugi evharistični kongres, ki je potekal poleti 1935, je stadion dobil še nekaj izboljšav, med drugim častno tribuno (glorieto), ki je v času kongresa prevzela funkcijo glavnega oltarja. Kongresa se je udeležilo 45.000 ljudi.

»Mejniki pri gradnji stadiona:
  • Projektna zasnova v Plečnikovi arhitekturni šoli je bila izvedena že leta 1923, z mojstrom Plečnikom jo je dodelal njegov študent Ivan Pengov.
  • Poleti 1925 so pod vodstvom inženirja Antona Suhadolca začeli z deli, postavili ograjo na južni strani, nato na severni in deloma zahodni.
  • Leta 1926 je bila v celoti izvedena zahodna stranica ob Dunajski cesti s stebriščem.
  • Leta 1928 je bil dokončan vhod ob Vodovodni cesti.
  • Sledil je premor do leta 1935, ko so za evharistični kongres uredili južne sedeže, postavili osrednjo tribuno (glorieto) in zasadili vrste topolov.
  • Do leta 1941 so uredili še sedeže na severni strani ter poslopji s teraso in sanitarijami ob vsaki vrsti sedežev.«  (mag. T. Zorko: Plečnikov Stadion. V: Ljubljana med nostalgijo in sanjami, let. 1, 2012, št. 1)

Vir: mag. T. Zorko: Plečnikov stadion. V: Ljubljana med nostalgijo in sanjami, let. 1, 2012, št. 1, str. 87-97

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam