skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Arhitekturni razvoj grajske stavbe

Prvotni grad, pozidan v 12. stoletju (romanika), je imel obliko regularnega obodnega gradu, kastela, s palacijem, ščitnim plaščem in obzidanim dvoriščem s cisterno. V zahodnem delu so se nahajali gosposki bivalni prostori, na vzhodu notranje dvorišče s pomožnimi poslopji. Grajsko zasnovo so kasneje večkrat razširili in prezidali. V gotiki so severovzhodni del gradu dodatno utrdili s stolpom, katerega vogal se je delno ohranil vse do danes (Stopar, 2004).

Per saperne di più

Leta 1574 je grad, ki je imel v notranjosti pretežno leseno konstrukcijo, skoraj v celoti uničil požar. V naslednjih desetletjih je bil na novo pozidan kot dvonadstropno poslopje s tremi trakti in izpostavljenim zapornim stolpom na zahodu.

Čeprav je od nekdaj mogočnega gradu Rogatec ostalo bore malo, predstavljajo njegove ruševine pomemben element za identiteto kraja. Objekt je razglašen za nepremični spomenik lokalnega pomena, celotno območje gradu se obravnava kot arheološki rezervat.

 

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Maja Mohorič

Password

GRADOVI, SREDNJI VEK, ARHEOLOGIJA, krajevna zgodovina, stare razglednice, DOMOZNANSKE ZBIRKE

Data di pubblicazione

24.03.2021 12:18

Ultima modifica

23.03.2021 13:46

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam