skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Grad Brdo pri Lukovici z okolico: po poteh pisatelja Janka Kersnika

Digitalna zbirka predstavlja zgodovino kraja Lukovica pri Domžalah, gručastega naselja ob reki Radomlji skozi čudovite stare razglednice, ki so bile tudi odposlane. Najbolj pa se zbirka osredotoča na zgodovino gradu Brdo pri Lukovici, predvsem pred, med in po drugi svetovni vojni v času rodbine Kersnik, še posebej pisatelja Janka Kersnika in njegovih potomcev. Vnukinja pisatelja, gospa Iva Skušek, je prijazno prispevala veliko fotografskega gradiva in spominov, ki jih je z žarom in tudi bridkostjo v očeh delila z nami. Tudi sicer so še živeči potomci Janka Kersnika izjemno naklonjeni ohranjanju spomina na pisatelja in življenja na danes osamljenem gradu, ki nosi v razpokah ohranjenih zidov čudovite zgodbe. Poleg gradu se na posestvu nadaljuje življenje in prenaša tradicija, močna volja in zagnanost prapravnukinje pisatelja, ki brez zadržkov sprejme nostalgične duše, da se sprehodijo po grajskem parku z ribnikom ter gabrovim in kostanjevim drevoredom, ki sta vrednotena kot spomenika oblikovane narave. O življenju in potomcih Janka Kersnika sta leta 1997 dve učiteljici slovenščine postavili čudovito razstavo fotografij na Osnovni šoli Janka Kersnika Brdo. Razstava Irene Orehek in Jane Kovič še danes krasi hodnike šole. S pomočjo vseh omenjenih, lastnega raziskovanja in navdušenja ter prebiranja gradiva na Digitalni knjižnici Slovenije ter izjemnih knjig Staneta Stražarja: Črni graben in Mitje Potočnika: Grad Brdo skozi stoletja je nastala ta digitalna zbirka.

Zgodovina je okoli nas in v nas samih. Naših vezi s preteklostjo ne sestavljajo samo družinske in sorodstvene vezi, temveč tudi spomini na posameznike in dogodke, ki so igrali pomembno vlogo v oblikovanju naše nacionalne identitete, pri razumevanju tega kar smo in okolja v katerem živimo. 

Per saperne di più

Grad Brdo je srce, je duša Občine Lukovica. Je prva stvar, ki jo opazimo, če se peljemo po avtocesti iz smeri Domžal proti Celju pred izvozom za Lukovico na svoji levi strani. Zunanji zidovi, ki so ostali od gradu, ki so ga leta 1943 požgali, se bohotijo na hribu, kjer je danes poskusni sadovnjak Kmetijskega inštituta Slovenije. 

V bližini gradu, tik pod hribom pa se nahaja naselje Lukovica, ki je središče mlade občine Lukovica.
 
 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Knjižnica Domžale

Autore della collezione digitale

Kristina Galun

Password

Janko Kersnik, Brdo pri Lukovici, Grad Brdo pri Lukovici, Lukovica, GRADOVI, krajevna zgodovina, 17.-19.st., stare razglednice, stare fotografije

Data di pubblicazione

26.11.2018 12:58

Ultima modifica

07.07.2020 07:37

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam