skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Goriški izobraženci skozi zgodovino

Pričujoči prispevek je nastal ob počastitivi praznovanja praznika mesta, soustanoviteljice Univerze v Novi Gorici po istoimenskem zborniku, ki je izšel v letu 2018.

Še pred ustanovitvijo univerze je bilo to območje, zahodni rob Vipavske doline, na stičišču dveh svetov v jezikovnem, narodnem kot tudi geografskem oziru, kjer dolina preide v (furlansko) ravnino, središče. Ob majhni vzpetini, na kateri je bil v 11. stoletju zgrajen grad, je nastalo mesto, nesporno upravno, gospodarsko in kulturno središče tega prostora.

Per saperne di più

Prelomno zgodovinsko dogajanje v prvi polovici 20. stoletja je sicer bistveno vplivalo na zmožnost koncentričnosti urbanega središča, v katerem so prebivali tudi Atenini glasniki. Prišlo je do bistvenih sprememb, ki so nenazadnje tudi botrovale k nastanku novega mesta na robu Vipavske doline; mesta Nova Gorica.

Izobraženci, ki so svoj aparat pridobili v formalnem izobraževanju, so nastopali v prvi vrsti kot posamezniki, ki sledijo znanstvenim in idejnim idealom, v drugi vrsti pa tudi kot predstavniki svoje skupnosti, skratka kot voditelji. Bili so mobilni, kljub temu pa so bili s svojim matičnim okoljem povezani za vse življenje.

Časovno razprave obravnavajo strokovno in idejno raznolike osebnosti od 17. stoletja do konca 20. stoletja. S širokim izborom osebnosti želimo spodbuditi razpravo o vlogi izobražencev na Goriškem.

Fotogalleria

Indice

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Renato Podbersič

Password

BIOGRAFIJE, KULTURNA ZGODOVINA, ZBORNIKI, Goriška

Data di pubblicazione

30.05.2019 08:26

Ultima modifica

04.06.2019 05:45

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam