skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Goriška kronika 1750-1775

Osemnajsto stoletje je, predvsem z reformami Marije Terezije, deželam avstrijske monarhije prineslo velike spremembe v upravni in cerkveni organizaciji, gospodarstvu ter šolstvu. Izbrano obdobje petindvajset let se morda ne zdi dolga doba, vendar ta čas Goriška beleži pomembne spremembe: ustanovitev nadškofije pripelje v Gorico prvega tiskarja, začetek goriškega vodovoda, Solkanec izda razpravo O nalezljivih boleznih, Gorica dobi prvi časopis.

Per saperne di più
Dogodki so povzeti iz rokopisa Cronaca di Gorizia (Kronika Gorice), ki ga hranimo v Goriški knjižnici. Rokopis je kronološki povzetek političnih dogodkov, statističnih podatkov, pogodb, zakonov, spominov itd., ki se nanašajo na Goriško območje ali so nanj vplivali. Zapisi segajo od prvih antičnih omemb današnje Goriške pa vse do leta 1911. Posebej so omenjeni dogodki v kmetijstvu, umetnosti in trgovini. Na prvi strani Kronike je naveden arhivist Alessandro Chiades, Goričan, rojen leta 1878, ki se je kot begunec prve svetovne vojne umaknil v Slovenj Gradec in tam leta 1915 umrl. Dogodki so prepisani iz različnih virov, med njimi iz knjig Giuseppa Domenica Della Bone, Carla Morellija de Schönfelda, Rudolfa Pichlerja, Giuseppa Formentinija, raznih goriških časopisov (Gazzetta Goriziana, Soča, Atti della I.R. Societa Agraria) in arhivskih dokumentov. Poleg Kronike Gorice hranimo v knjižnici tudi razne nevezane zapise in prepise, ki so avtorju najverjetneje služili kot vir za Kroniko.

Izbrane poudarke iz zgodovine Goriške dopolnjujejo podobe knjig, ki so v tem obdobju izhajale in jih hrani Goriška knjižnica.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Irena Tul

Contatti

Irena Tul

Password

Gorica, Goriška, Goriška knjižnica Franceta Bevka, KULTURNA ZGODOVINA, Nova Gorica, razstava

Data di pubblicazione

27.06.2014 00:00

Ultima modifica

15.01.2019 13:28

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam