skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Glasbeno življenje v Kranju

Peter Lipar je bil dolga desetletja osrednja osebnost glasbenega življenja v Kranju, kjer je preživel vse svoje poklicno življenje. S svojim delom kot skladatelj, dirigent, zborovodja, glasbeni pedagog, ravnatelj in organizator je pustil neizbrisljivo glasbeno sled v domačem okolju in v vsem slovenskem prostoru. S predanostjo glasbi je bil vzor številnim mlajšim generacijam glasbenikov in pevcev. Per saperne di più
Največje uspehe je dosegel z Mešanim pevskim zborom France Prešeren. H kakovosti in množičnosti zborovskega petja je Lipar veliko prispeval s svojim širokim glasbenim znanjem, z raznolikim repertoarjem, s skrbjo za vrhunsko izvedbo, z natančnim in s predanim delom s pevci, predvsem pa s človeškimi kvalitetami, ki so bile njegovim glasbenim sopotnikom v spodbudo.
Liparjeva skrb je veljala tudi glasbeni ponudbi v mestu, nastopom in povezovanju različnih glasbenih poustvarjalcev. Bil je ustanovitelj in vodja Koncertne poslovalnice v Kranju, ki je organizirala koncerte in glasbene prireditve. Hkrati si je prizadeval, da bi mesto dobilo primerno koncertno dvorano.
Peter Lipar je ves čas tudi aktivno sodeloval v umetniških in kulturnih organizacijah ter strokovnih združenjih glasbenikov in glasbenih pedagogov doma in v tujini. Za svoje predano poklicno, strokovno in organizacijsko delo v glasbi je prejel številne nagrade. Prejel je Prešernovo nagrado mesta Kranja (1957) in Gorenjske (1972), državno odlikovanje red zaslug za narod s srebrnimi žarki (1978) in številna priznanja ter nagrade strokovnih združenj.

Mag. Monika Rogelj: Glasbenik Peter Lipar (1912–1980) in njegove sledi v Kranju. Gorenjski muzej, Kranj 2013 (razstava in zloženka).


Fotogalleria

Informazioni

Pubblicato da

Gorenjski muzej

Password

GLASBA, Glasbena šola Kranj, GLASBENE ŠOLE, KONCERTI, Kranj, Lipar, Peter

Data di pubblicazione

30.04.2013 10:04

Ultima modifica

30.04.2013 11:01

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam