skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Glasbena šola Kranj

Peter Lipar je po končanem študiju septembra leta 1938 prišel v Kranj kot učitelj in vodja glasbene šole, ki je imela tisto leto vpisanih 35 učencev. Poučeval je violino in teorijo glasbe, vodil je godalni kvartet ter gimnazijski orkester. Med drugo svetovno vojno je Lipar večinoma poučeval zasebno. Per saperne di più
V glasbeno šolo se je vrnil takoj po vojni, leta 1947 je bil imenovan za ravnatelja in to delo je opravljal vse do upokojitve konec leta 1972. Šoli je postavil trdne temelje in ji dal neizbrisen pečat. Poučevali so vedno več inštrumentov in število učencev se je povečevalo. Poleg poučevanja je Lipar vodil šolski pevski zbor, različne komorne zasedbe in orkester glasbene šole. Z rednimi javnimi nastopi učencev je kranjska glasbena šola postala prepoznavna doma in zunaj občinskih meja. Z učenci in orkestrom je nastopal po vsej Jugoslaviji in za svoje delo prejel številna priznanja. Prizadeval si je za nove prostore glasbene šole in gradnjo koncertne dvorane.

Mag. Monika Rogelj: Glasbenik Peter Lipar (1912–1980) in njegove sledi v Kranju. Gorenjski muzej, Kranj 2013 (razstava in zloženka).

Fotogalleria

Informazioni

Pubblicato da

Gorenjski muzej

Password

dirigenti, GLASBA, Glasbena šola Kranj, Kranj, Lipar, Peter, PEVSKI ZBORI, SKLADATELJI

Data di pubblicazione

23.04.2013 09:09

Ultima modifica

30.04.2013 11:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam