skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Litijsko gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1885, v okviru katerega se je leta 1899 oblikovala tudi litijska godba. Per saperne di più

Prvi nastop je bil v Ljubljani, na gasilski slovesnosti 8. septembra 1899 na Turjaškem trgu. Prvi kapelnik je bil Peter Jereb, ki jo je vodil do začetka prve svetovne vojne leta 1914.

Društveno dejavnost je nato pretrgala prva svetovna vojna. Ponovno so se litijski godbeniki sestali leta 1929 in skušali obuditi delovanje godbe. Začasno je leta 1937 prenehala z delovanjem. Vse inštrumente je odkupila godba iz Petrovč. Tako se je zaključilo prvo obdobje litijske godbe, ki je bila v ponos ustanoviteljem in prebivalcem Litije.
Po drugi svetovni vojni je Predilnica Litija znatno pripomogla, da se je obnovila litijska godba. Delovati je začela pod imenom Sindikalna godba. Pristop h godbi je bil prostovoljen. Vsak član je prejel obveznost redne udeležbe na vajah in nastopih ter glasbeno izobraževanje.

Godbo so vodili številni kapelniki: Jože Klemenčič, Stane Kolenc, Franc Jakopin, Josip Brečko, Franc Jakopič, Jože Dobravec, Ivan Kolar, Vasja Namestnik.

Litijski pihalni orkester je na svojem slavnostnem koncertu ob praznovanju 100- letnice leta 1999 izdal knjigo z naslovom Sto let Pihalnega Orkestra litija. Knjigo je napisala in uredila Karmen Sadar, predstavljena je bila v Litijski knjižnici. Avtorica knjige je kronološko raziskala nastanek, razvoj in delovanje pihalnega orkestra.

V svojem dolgoletnem delovanju je godba nastopala na številnih samostojnih koncertih, tekmovanjih, v kulturnih programih prireditev v občini Litija in Šmartno pri Litiji. Nastopala je ob državnih praznikih. Njihovi nastopi so bili nepogrešljivi na prvomajskih budnicah, na komemoracijah in partizanskih srečanjih.

Litijska godba je redno nastopala na tradicionalnih pustnih karnevalih (27). Na vsakem karnevalu so litijski godbeniki nosili posebne karnevalske uniforme. Z njimi je sodelovala skupina mažoretk.

Za svoje delo je godba prejela številna priznanja, med drugimi plaketo pihalnih orkestrov Slovenije in zlato Gallusovo plaketo.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura
storia

Pubblicato da

Knjižnica Litija

Password

gasilska godba, Litija, Valvazorjev trg

Data di pubblicazione

13.05.2012 14:14

Ultima modifica

05.06.2012 15:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam