skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Franc Kemr ali "Čeh se s trobento ali kolarjem rodi ..."

V začetku tridesetih je v Laško prišel na Češkem rojeni Franc Kemr (1890-1940), ki je glasbeno izobrazbo pridobil v Trstu na avstrijski vojaški glasbeni šoli. Per saperne di più
Po končanem šolanju  je ostal v Trstu, kjer je igral pri vojaški godbi. Na nameravani poti domov na Češko, se je za nekaj časa ustavil v Ljubljani, kjer je priložnostno igral v kavarnah in na predstavah nemih filmov.  V Ljubljani, še preden je dobil primerno službo, ga je doletel vpoklic na fronto v Krpate in nato še na Tirolsko. Po prvi svetovni vojni se je vrnil v Ljubljano in se za tri leta pridružil vojaški godbi dravske divizije. Kasneje je prešel k  orkestru ljubljanske opere in ob tem vadil železničarsko godbo. Poročil se je s Slovenko, s katero sta v Jurkloštru kupila posestvo in hišo, v kateri sta imela tudi  gostilno.  Franc Kemr se je v zgodovino laških godbenikov zapisal kot eden izmed najboljših kapelnikov. Uvedel je pouk  resne glasbe: fantazije, simfonije, uverture, glasbo za telovadne vaje, koračnice, valčke in  venčke narodne glasbe. Njegov način dela in privlačen program sta privabljala nove člane, tako da je godba leta 1935 imela 21 godbenikov.  Franc  Kemr se je leta 1937 preselil v Novo mesto, kjer je vodil do svoje smrti  leta 1940  tamkajšnjo mestno godbo na pihala, sokolski in mladinski orkester.

Vse do 1933, ko je bil ustanovni občni zbor regularne godbe s pravno veljavnostjo društva,  godba ni imela pravil in tudi ne uniform. Nosili so temne civilne obleke in le uniformirane čepice. V začetku se je godba imenovala »Laška pihalna godba, pozneje pa se je preimenovala v Mestna godba Laško, kateri je predsedoval laški odvetnik dr. Fran Roš. Tajniške naloge pa je opravljal občinski delovodja Franc Jenko.  Vodstveni funkciji pri godbi sta opravljala vse do leta 1941.


Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam