skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Tobias Putrih se je rodil leta 1972 v Kranju. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1997. Podiplomsko se je izobraževal na Umetniški akademiji (Kunstakademie) v Düsseldorfu v Nemčiji (1997/98). Leta 2002 je prejel nagrado Vordemberge-Gildewart Foundation. Sodeloval je na številnih pomembnih mednarodnih razstavah, kot so Manifesta 4 v Frankfurtu leta 2002, ArtUnlimited v Baslu, leta 2003 v Fridericianumu v Kasslu, leta 2007 na razstavi Multiplex – Directions in Art, 1970 to Now v MoMA, New Yorku, leta 2010 na 29. bienalu v São Paulu v Braziliji, v Umetnostni galeriji Queensland (Queensland Art Gallery), v Muzeju sodobnih umetnosti v Montrealu v Kanadi ter še na mnogo drugih. Samostojno je razstavljal v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici, Italiji, Južni Koreji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, Belgiji, ZDA. Njegova dela so v javnih zbirkah pomembnih muzejev: v MoMI (Museum of Modern Art) v New Yorku, v Mudamu (Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean) v Luxembourgu, v muzeju Boijmans Van Beuningen v Rotterdamu, v Moderni galeriji v Ljubljani, v Neubergerjevem umetnostnem muzeju (Neuberger Museum of Art) v New Yorku, v Umetnostni galeriji Queensland ter Centru Georges Pompidou v Parizu. Sodeloval je na javnih natečajih v Moskvi, Varšavi in New Yorku. Leta 2007 je zastopal Slovenijo na 52. Beneškem bienalu. Živi in ustvarja v Cambridgeu, Massachusetts.

 

Per saperne di più

TOBIAS PUTRIH

Stanovanja / Apartments

Forma viva 2014

jeklena pločevina / steel plates

400 m2 / 400 sq m

Javornik, Ravne na Koroškem

Skulptura »Stanovanja« stoji na Javorniku na zelenici med šolo, vrtcem in stanovanjskimi bloki. Izdelana je iz 3 mm debele jeklene pločevine, razrezane v 220 kosov 12 različnih dimenzij. Plošče so po robovih ukrivljene za 120 stopinj, kar jim daje konstrukcijsko trdnost. Vanje so zvrtane luknje, ki odvzemajo težo skulpturi in povzročajo igro svetlobe. Vertikalne stene povezujejo manjši horizontalni elementi, ki vabijo gledalca, da vstopi. Skulptura »Stanovanja«, ki se razteza po površini 400 m2 in sega tudi šest metrov v višino, postavlja Formo vivo pred nove izzive in omogoča tamkajšnjim prebivalcem pristnejši stik z umetnostjo.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Marko Košan

Indirizzo web

https://fvr.si/

Password

KIPARSTVO, URBANIZEM

Data di pubblicazione

05.12.2016 13:00

Ultima modifica

01.12.2016 13:42

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam