skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Graziano Pompili se je rodil leta 1943 na Reki. Pri njegovih treh letih se je družina preselila v Faenzo, mednarodno priznano središče keramičnega in plastičnega oblikovanja. Tam se je primarno formiral kot kipar z oblikovanjem terakote in keramike. Študiral je kiparstvo in grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Bologni. Od leta 1970 je preživljal dolga obdobja v Carrari in Pietrasanti, kjer se je učil dela v marmorju in bronu. Poučeval je keramiko na Umetniškem inštitutu v Reggiu Emilia (Istituto d'Arte Chierici di Reggio Emilia) ter skulpturo v marmorju na Akademiji za likovno umetnost v Bologni, nazadnje pa kiparstvo v sakralni umetnosti na Akademiji Brera v Milanu. V italijanskem prostoru je prepoznaven zlasti po monumentalnih skulpturah v zasebnih in javnih prostorih. Svoja dela je razstavil na številnih samostojnih ter skupinskih razstavah doma in po svetu. 

Per saperne di più

GRAZIANO POMPILI                  

Zlata hiša / Golden House

Forma viva 2008

jeklene plošče /steel panels 

340 x 260 x 480 cm

parkirišče ob krožišču, Ravne / parking lot at roundabout, Ravne

 

Shematizirana arhetipska Zlata hiša Graziana Pompilija se v monumentalnih dimenzijah suvereno vključuje v urbano mestno tkivo ter angažirano izpostavlja problematiko javnega in zasebnega. Špranje med ploščami omogočajo »skrivni« pogled v nedostopno notranjščino, kjer je nameščena manjša »zlata« hišica iz keramike. Kot svojevrstni relikviarij simbolično podčrtuje industrijsko tradicijo kraja, obenem pa s poenostavljeno idiomatiko, ki je bila značilna za italijansko trans-avantgardo v osemdesetih letih preteklega stoletja, izraža potrebo po individualnosti in pripadnosti.  

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam