skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

MATJAŽ POČIVAVŠEK

Matjaž Počivavšek se je rodil 4. oktobra 1955 v Ljubljani. Študiral je na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, pri profesorjih Zdenku Kalinu, Dragu Tršarju in Slavku Tihcu. Po diplomi leta 1978 je nadaljeval študij na kiparski specialki pri Slavku Tihcu. Po končani specialki se je izpopolnjeval na New York Studio School (1980–1981), kjer je študiral pod mentorstvom Williama Tuckerja, ter na Državni šoli za likovno umetnost (Ècole Nationale Supèrieure des Beaux Arts) v Parizu (1983–86). Od leta 1983 je živel v Parizu, kjer je imel tudi kiparski atelje. Leta 1996 se je vrnil v Ljubljano, kjer je danes profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Imel je prek trideset samostojnih ter šestdeset pomembnejših skupinskih razstav, med drugim je samostojno razstavljal v Parizu, Frankfurtu, Zagrebu, Ljubljani in Slovenj Gradcu ter na Dunaju. Prejel je številne nagrade za svoje delo, med drugim leta 1980 zlato ptico za kiparstvo, leta 1991 nagrado Prešernovega sklada ter leta 2001 nagrado Riharda Jakopiča. Živi in ustvarja v Ljubljani. 

Per saperne di più

MATJAŽ POČIVAVŠEK

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1989

kovano jeklo/ forged steel 

250 x 620 x 200 cm

Javornik, Ravne / Javornik Neighbourhood, Ravne

Plastika izjemnih dimenzij, skovana iz masivnih jeklenih ingotov, izžareva lepoto prvinskega oblikotvorja. Več kot deset ton težka skulptura z izzrcaljeno skeletno strukturo polkrožne zalomljene, horizontalno razvite forme negira svojo tektonsko "ozemljenost" in se kot oplemenitena duhovna entiteta zarisuje v gledalčevo zavest ali morda celo podzavest.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Marko Košan

Indirizzo web

https://fvr.si/

Password

KIPARSTVO, URBANIZEM

Data di pubblicazione

05.12.2016 13:00

Ultima modifica

01.12.2016 13:17

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam