skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Gary C. Dwyer se je rodil 1. oktobra 1943 v Denverju v ameriški zvezni državi Kolorado. Leta 1967 je končal študij fotografije na Univerzi Syracuse v New Yorku, kjer je hkrati diplomiral iz krajinske arhitekture in umetnosti. Kiparstvo je študiral na Univerzi v Denverju ter do leta 1980 tudi na Akademiji za likovno umetnost v Salzburgu v Avstriji. Preden se je po letu 1994 povsem posvetil fotografiji, se je ukvarjal s kiparstvom in oblikovanjem krajine ter izvedel številna naročila za krajinske skulpture velikih dimenzij v ZDA in Franciji. Leta 1987 je fotografiral dve plezalni odpravi v Himalaji. Leta 1992 je bil fotograf botaničnega raziskovalnega projekta na otoku Baffin. Leta 1994 je fotografiral v Hueju v Vietnamu, za Unescov projekt svetovne dediščine. Svoje delo je objavljal v strokovnih revijah Landscape Arhitecture, The Magazine for Landscape Planning, Design and Management. Leta 2004 je bil eden od zmagovalcev fotografskega projekta Earth Photographic Competition. Leta 2005 je bil na umetniški rezidenci na Ameriški akademiji v Rimu, kjer je fotografiral ogroženo arhitekturo za Worlds Monument Fund. Njegova dela so bila razstavljena v galeriji Corcoran v Washingtonu, v muzeju Oakland v Kaliforniji, so v zbirkah Evropske hiše fotografije (La Maison Européenne de la Photographie) in Francoske nacionalne knjižnice (Bibliothèque nationale de France) v Parizu. Leta 2007 je bilo njegovo delo razstavljeno na Atlantica Colectivas, fotografskem bienalu na Tenerifu na Kanarskih otokih, leta 2008 pa vključeno na Fotografski bienale v mestu Nancy v Franciji. Deluje kot profesor krajinske arhitekture na Kalifornijski politehnični univerzi v San Luis Obispu. 

Per saperne di più

GARY C. DWYER       

Prelom / Break

Forma viva 1984

Jeklo, zemlja / steel, earth

600 x 1700 x 120 cm

prostor / area: 10 x 14 m

Spominski park Poljana / Poljana Memorial Park

Dwyerjeva skulptura je bila skrbno načrtovana za vedutni pogled ob magistralni cesti pri vstopu v spominski park Poljana. Dva velika, iz jeklene pločevine zvarjena kvadra, ki počivata na peščenih, s travo poraslih gomilah, sta se nasilno razklenila in z grozečimi ostmi simbolizirata dramatičnost dogodkov ob koncu druge svetovne vojne. Ambientalno zasnovana kompozicija z večplastnim vsebinskim sporočilom označuje tudi krajinsko prelomnico med zgornjo in spodnjo Mežiško dolino. 

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Marko Košan

Indirizzo web

https://fvr.si/

Password

KIPARSTVO, URBANIZEM

Data di pubblicazione

05.12.2016 13:00

Ultima modifica

01.12.2016 12:36

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam