skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

JØRGEN HAUGEN SØRENSEN

Jørgen Haugen Sørensen se je rodil 3. oktobra 1934 v Köbenhavnu na Danskem. Je eden najuglednejših danskih kiparjev, ki pa je preživel večino življenja v tujini, večinoma v Franciji in Italiji, ter razvil stil, ki je zelo drugačen od njegovih danskih sodobnikov. Kipariti je začel pri petnajstih letih. V Köbenhavnu je obiskoval šolo za oblikovanje, kot kipar je samouk. Leta 1951 je razstavljal v Kunsthal Charlottenborg. Leta 1969 je prejel nagrado Eckersberg Medal in leta 1979 nagrado Thorvaldsen Medal, ki ju podeljuje Kraljeva danska umetniška akademija za umetniške dosežke. Poleg Danske je razstavljal še na Švedskem, Nizozemskem, v Italiji, Franciji in ZDA. Za različna mesta v Evropi je izdelal več javnih spomenikov.

Per saperne di più

JØRGEN HAUGEN SØRENSEN

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1975

jeklo / steel

220 x 400 x 300 cm

Javornik, Ravne / Javornik Neigbourhood, Ravne

Igriva in ironična, skoraj nadrealistično učinkujoča kompozicija se prostorsko razvija v dialogu gladkih jeklenih plošč in lahkotno zakrivljene žice, ki skulpturo nežno ovija in slikovito rahlja njeno konturo. Tipajoče vitice se vraščajo v tla in zadržujejo plastiko v sorazmerno majhnih dimenzijah. Sørensenova rešitev je morda duhovit (postmodernističen?) komentar na monumentalno resnobnost preostalih skulptur njegovih kiparskih kolegov na ravenski Formi vivi.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Marko Košan

Indirizzo web

https://fvr.si/

Password

KIPARSTVO, URBANIZEM

Data di pubblicazione

05.12.2016 13:00

Ultima modifica

01.12.2016 08:57

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam