skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

PETAR HADŽI BOŠKOV

Petar Hadži Boškov se je rodil leta 1928 v Skopju v Makedoniji. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral kiparstvo pod mentorstvom Borisa Kalina in Zdenka Kalina ter diplomiral leta 1953. Nato se je vrnil v Skopje. Strokovno se je izpopolnjeval v Italiji, Franciji, Belgiji, Švici in Angliji; v Londonu je v letih 1959/60 opravil specializacijo kot angleški štipendist. Tedaj je v Londonu z uspehom tudi razstavljal, njegova dela so odkupili za zbirko galerij Grabowski in Drian ter zasebni zbirki Anye Linden in B. Koerner. Leta 1960 se je pridružil skupini Mugri v Skopju. Leta 1961 je sodeloval na prvem simpoziju Forme vive v Kostanjevici na Krki. Od leta 1980 do 1993 je bil profesor na Akademiji za likovno umetnost v Skopju. Od leta 2009 je častni član Makedonske akademije znanosti in umetnosti (MANU). Leta 2010 je bila v Narodni galeriji Makedonije velika razstava njegovih del; predstavljenih je bilo več kot 150 skulptur, mnoge so bile prvič na ogled. 

Per saperne di più

PETAR HADŽI BOŠKOV

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1975

jeklena pločevina / steel plates

600 x 110 x 60 cm

Mežica / Mežica

Hadži Boškov je pred prihodom na Ravne večinoma delal v lesu, udeležil se je prvega simpozija Forme vive v Kostanjevici leta 1961. Tudi varjeno skulpturo v Mežici odlikuje organska rast razrahljane tektonike stebra, ki se z ekspresivno linearno dinamiko monumentalno vzpenja v nebo. Prefinjeno zalomljena vertikala izziva zakone statike, saj se lahkotno in v idealnem ravnotežju vrašča v svoje travnato izhodišče v podnožju.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam