skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

John Hoskin se je rodil 21. septembra 1921 v Cheltenhamu v Gloucestru v Veliki Britaniji. Leta 1935 je končal šolo in se izučil za tehničnega risarja. Od leta 1941 do 1947 je služil v vojski, nato je krajši čas delal kot risar. V prostem času se je ukvarjal s slikarstvom in oblikovanjem v lesu in kovini. Pod vplivom slikarja Terryja Frosta se je odločil, da bo postal kipar. S kiparstvom se je začel ukvarjati v zgodnjih petdesetih letih, zapustil je javno službo in se lotil priložnostnih del. Kmalu je postal eden bolj opaznih mlajših britanskih kiparjev. Leta 1960 je imel odmevno samostojno razstavo v galeriji Grosvenor and Matthiesen. Poučeval je na Akademiji Bath v Corshamu, prav tako je bil profesor umetnosti na Univerzi v Leicestru. Njegova dela so v Galeriji Tate, v Viktorijinem in Albertovem muzeju (Victoria and Albert Museum), v zbirki Britanskega sveta (British Council) ter številnih drugih galerijah po svetu – v Ameriki, Avstraliji, na Novi Zelandiji itd. Razstavljal je v Veliki Britaniji, Belgiji, Nemčiji, Indiji, na Japonskem. O njegovem delu je pisal tudi sir Herbert Read. (Art Now in A Concise History of Modern Sculpture.) Umrl je leta 1990.

Per saperne di più

JOHN HOSKIN

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1965

jeklena pločevina / steel plates

420 x 360 x 280 cm

severna vpadnica, Ravne / northern artery, Ravne

Hoskin’s early works in the 1950s included recognisable details of forms from the world of animals, particularly insects. At the beginning of the 1960s, he started to combine the still vivid zoomorphic associations with coloured, geometric forms (the statue titled Square Flat, 1963, at the London Tate Gallery); it was only with the sculpture created in Ravne that Hoskin came close to the origins of abstract modernist sculpture, as it was practised by his more famous English contemporaries Caro, Scott or King. Indeed, the technical aspects of the sculpture’s implementation, with its screwed-together components, remind one of the technology used for constructing aerodynamic aircrafts; however, its precision reveals the sculptor to be an exceptional master of shaping metal.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam