skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Jô Oda se je rodil leta 1936 v Tokiu na Japonskem. Na kiparskem oddelku tokijske akademije je diplomiral 1960. Istega leta je prejel nagrado za mladega umetnika na razstavi umetniškega združenja Shinesisaku Kyokai v Metropolitanskem muzeju v Tokiu, leta 1961 pa tam prejel prvo nagrado. Podiplomski študij na tokijski akademiji je končal 1962. Prvo veliko samostojno razstavo je imel leta 1963 v galeriji Surugadai v Tokiu. Poučeval je na Univerzi za umetnost Tama (Tama Art University) in na Inštitutu za tehnologijo Tôhoku (Tôhoku Institute of Technology). Bil je član odbora Japonskega združenja umetnikov (Japan Artists Association, Inc.). Razstavljal je po vsem svetu: na Poljskem (1966), Češkem (1967), leta 1967/68 je bil državni štipendist v Italiji. V naslednjih letih je razstavljal tudi v Mehiki, Argentini (1972), na Madžarskem (1973), v Braziliji (1983), Italiji, na Novi Zelandiji je imel leta 1995 samostojno razstavo. Leta 2002 je prejel cesarjevo državno priznanje (Medal of Purple Ribbon). Umrl je leta 2004 v Tokiu.

Per saperne di più

 

JO ODA

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1964

jeklena pločevina / steel plates

460 x 610 x 460 cm

Čečovje, Ravne / Čečovje Neighbourhood, Ravne

 

Odova kontejnerska kompozicija je sestavljena iz škatlastih elementov, ki so s slikovito nedorečenostjo v dejavnem dialogu s togimi kvadri okoliških stanovanjskih blokov. Dinamično strukturo plastike krepijo brezštevilni detajli, ki na videz naključno, v resnici pa nadvse domišljeno dopolnjujejo serpentinasto vzpenjajočo se skladovnico kubističnih abstraktnih form, le na vrhu razklenjenih v ekspresivno nalomljeno paličasto teksturo, ki se je pred leti, ko je skulptura še stala pred razprto zelenico, vpisovala v modrino neba.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam