skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

GIANCARLO MARCHESE

Giancarlo Marchese se je rodil 15. novembra 1931 v Parmi. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost Brera (Accademia di Bellle Arti di Brera) v Milanu, pri profesorjih Marinu Mariniju in Lucianu Minguzziju. Po študiju je bil najprej asistent, nato pa je leta 1975 poučeval kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost (Accademia di Bellle Arti) v Firencah, od leta 1976 do 2000 pa na Akademiji Brera v Milanu. Pri njem se je izpopolnjevalo tudi nekaj slovenskih kiparjev (Anton Herman). V letu 2000 je poučeval predmet oblikovanje skulpture na Univerzi v Seulu (Seoul National University) in na Univerzi Ulsan (UOU) v Južni Koreji. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Italiji in po svetu, med najpomembnejšimi sta sodelovanje na Beneškem bienalu leta 1956 in 1964. Leta 1966 je sodeloval na razstavi Mir, humanost in prijateljstvo med narodi v KGLU v Slovenj Gradcu. Leta 1957 je imel veliko osebno razstavo v galeriji dell'Ariete v Milanu, v naslednjih letih pa še v Bologni, Tortoni, Milanu, Legnanu, Livornu, Chialu, Rimu, Aleksandriji, Valencii in številnih drugih mestih. Velikokrat je s svojimi deli sooblikoval javni prostor. V zadnjih letih se je posvetil predvsem skulpturi v steklu. Zadnjič je samostojno razstavljal leta 2010 na Akademiji Brera v Milanu. Umrl je 22. maja 2013 v Milanu.  

Per saperne di più

 

Giancarlo Marchese

Rojstvo kristala / Birth of the Chrystal

Forma viva 1964

varjeno jeklo / welded steel

195 x 145 x 230 cm

Čečovje, Ravne / Čečovje Neighbourhood, Ravne

 

Marchesejeva skulptura pripoveduje vznemirljivo modernistično zgodbo o genezi kristalinične abstraktne oblike v prostoru. Prirejena je za številne slikovite poglede, pri katerih sledimo dinamičnemu vzgonu v jedru kompaktne forme. Kljub nemonumentalnim dimenzijam s svojim iskanjem uravnoteženega kompozicijskega učinkovanja nadvse zgovorno priča o aktualnem kiparskem raziskovanju tektonike mas v šestdesetih letih.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Marko Košan

Indirizzo web

https://fvr.si/

Password

KIPARSTVO, URBANIZEM

Data di pubblicazione

05.12.2016 13:00

Ultima modifica

30.11.2016 15:15

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam