skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Stevan Luketić se je rodil 8. novembra 1925 v Budvi v Črni gori. Od leta 1945 do 1949 je bil vojaški oficir. Leta 1950 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Zagrebu, kjer je študiral kiparstvo in leta 1955 diplomiral pri profesorju Franu Kršiniću. Od leta 1952 do 1957 je bil sodelavec v ateljeju kiparja Vojina Bakića. Leta 1987 je postal redni profesor na Kulturološki fakulteti na Cetinju. Samostojno je razstavljal v Budvi, Podgorici, Borovu, Zagrebu, skupinsko pa v Parizu, Rimu, Bariju, Luganu, skupaj na več kot dvesto razstavah. Od leta 1949 do smrti 1. oktobra 2002 je živel in ustvarjal v Zagrebu. 

Per saperne di più

STEVAN LUKETIĆ

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1964

varjeno jeklo / welded steel

180 x 220 x 25 cm

Zdravstveni dom, Ravne / Health Centre, Ravne

 

Informelsko teksturo, sestavljeno iz odpadnih kosov jeklene pločevine, opilkov in ostružkov je kipar zvaril v gosto reliefno tkivo slikovite, poudarjeno taktilne »slikovne« površine. Likovni nagovor plastike je na snovno bogati ploskvi podrejen neulovljivi igri svetlobe in sence, namenjen je zgolj frontalnemu pogledu gledalca. Ustvarjalca niso zanimale tektonika mas in konstrukcijske kompozicijske rešitve, temveč simbolni izraz železa kot gradiva moderne dobe.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam