skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Erazem Jamski med zgodovino in legendo - zgodba o izgubljenem portretu

Zdi se, da je treba zgodovino stalno dopolnjevati. Celo zgodbe, ki veljajo že za legendarne. Ena takih je pripoved o vitezu Erazmu Jamskem. Pozna jo večina Slovencev, celo tisti, ki njegovega skalnega bivališča pri Postojni niso nikoli obiskali. Erazem, s pravim priimkom Lueger, je bil gardist avstrijskega cesarja Friderika III.

Per saperne di più

Zaradi simpatij do ogrskega kralja Matije Korvina so ga vrgli v ječo, iz katere pa je pobegnil in se zatekel v Jamo, današnjo Predjamo, kjer se je preživljal z ropanjem trgovcev in popotnikov, loteval pa se je tudi gradov svojih plemiških nasprotnikov. Cesar je zaradi tega ukazal tržaškemu glavarju Gašperju Ravbarju, naj Erazma dobi v pest živega ali mrtvega. Tržaška vojska je nato več mesecev oblegala Erazmov jamski grad, vendar mu ni mogla do živega. Obleganci so se iz napadalcev celo norčevali. Ko so slednji v zgodnji spomladi gladovali, so jim po vrvi spustili polovico pečenega vola, nato pa poslali še enega izmed služabnikov, da je poveljnika obdaroval s košarico svežih češenj z Vipavskega. Poveljnik Gašper Ravbar je tako zvedel, da ima utrdba skrivni izhod in da bo nadaljnje obleganje zaman. Erazmovega služabnika je zato podkupil z veliko vsoto denarja. Erazma so potem leta 1484 ob neuglednem opravilu v grajskem stranišču zadeli s topovsko kroglo, znak za strel pa je dal tržaškim topničarjem podkupljivi služabnik z lučjo.

 

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Drago Kolenc

Password

VITEZI, PORTRET

Data di pubblicazione

09.08.2016 11:37

Ultima modifica

10.08.2016 10:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam