skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ekslibrisi Pavla Medveščka

Ekslibrisi umetnika Pavla Medveščka s kratkimi opisi Marijana Breclja.

Per saperne di più
Zbirka ekslibrisov Pavla Medveščka je, skupaj z odlično spremno besedo Marijana Breclja, izšla v posebni mapi, jeseni 1967. Goriška knjižnica Franceta Bevka hrani enega izmed 300 numeriranih in lastnoročno podpisanih izvodov. Pričujoča digitalna zbirka je poklon velikanoma Goriške, ki z neprekinjeno in poglobljeno raziskovalno dejavnostjo, že desetletja postavljata in dopolnjujeta temelje primorske domoznanske dejavnosti.
 Vsi citati v zbirki so iz monografije Medvešček, Pavel: Deset ekslibrisov. Goriška srečanja, 1967
 
Pavel Medvešček se je rodil 8. avgusta 1933 v Anhovem, v delavski družini. Nekaj let je s starši živel v Mariboru. Po osnovni šoli v domačem kraju in nižji gimnaziji v Šempetru pri Gorici je študiral na šoli za oblikovanje, kjer je tudi diplomiral leta 1955. Kot pedagog je bil strokovni učitelj risanja na nižji gimnaziji v Vipavi, na osnovni šoli v Kojskem, na osnovni šoli v Desklah. Leta 1960-61 je obiskoval dva semestra pedagoške akademije v Ljubljani. Od 1967 dalje je svoboden umetnik, ki se tudi aktivno ukvarja z uporabno grafiko (knjižna oprema, plakati, prospekti, itd.) in slikarstvom, imel je čez sto samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini. Poleg tega je kot publicist in poznavalec ljudskega blaga, objavil več člankov in monografskih publikacij.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Marijan Brecelj

Contatti

Irena Tul

Password

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, EKSLIBRISI, Ex-librisi, Marijan Brecelj, Pavel Medvešček

Data di pubblicazione

16.06.2008 00:00

Ultima modifica

15.01.2019 13:30

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam