skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Dušan Pirih (1954–)

Dušan Pirih (1954–) je sin Pavla Piriha ter brat Pavla Piriha ml. Pavel Pirih je poučeval likovni pouk in umetnostno zgodovino na Jesenicah in sodeloval na skupinskih razstavah v okviru likovnega društva Dolik. Tudi Dušan Pirih se je ljubiteljsko ukvarjal s slikarstvom. Zaposlen je bil kot oblikovalec v tovarni Elan v Begunjah. Skupaj s Klemenom Rodmanom sta v galeriji Šivčeva hiša predstavila tudi dela s področja grafičnega oblikovanja. 

Per saperne di più

Dušan Pirih se je po zaključku Srednje šole za oblikovanje v Ljubljani vpisal na Pedagoško akademijo v Ljubljani. V pedagoški službi je vztrajal devet let, nato pa se je kot grafični oblikovalec zaposlil v tovarni Elan v Begunjah. Vendar pri svojem oblikovalskem poklicu ni prezrl po očetu podedovanega klica.

V njegovem slikarskem opusu so dela, ki kažejo na pestrost in slikovitost njegovih likovnih prizadevanj. Med njimi so v prvi vrsti krajine, čeprav mu leži tudi portret in figuralika, ki jo zastopata podoba mišičastega telesa košarkarja v napetem pričakovanju igre in v glasbeni ekstazi prepričljivo predstavljeni pianist. Med vedutami se pogosto pojavijo Bled z jezerom in otokom, Ljubljana s stolnico, Čevljarskim mostom in Robovim vodnjakom, Radovljice s Predtrga ali z Lancovega, obmorska mesta, mesta in naravne znamenitosti z Bližnjega vzhoda. Motiv gozda slikar ovija v topel plašč snega ali poleti s svetlobo, ki razkraja temne globine goščave. Slike Dušana Piriha so prej impresije kot natančni posnetki narave.

Slikar se ne izgublja v detajlih, njegove krajine so trenutni pogledi na naravo, ki ji svetloba neprestano spreminja oblike in barve. Zato učinkujejo lahkotno in prijetno oživljajo prostor, ki jim je namenjen. Tako je likovno snovanje Dušana Piriha opisal dr. Cene Avguštin na otvoritvi razstave v razstavnem salonu Dolik na Jesenicah.

V galeriji Šivčeva hiša v Radovljici je bila leta 2018 razstava z naslovom Simbol, na kateri sta Dušan Pirih in Klemen Rodman predstavila dela s področja grafičnega oblikovanja. Iz opusa, ki je nastajal dobrih trideset let, so bili izbrani primeri grafičnih rešitev celostnih podob podjetij, letakov, plakatov, vizitk in logotipov. Dušan Pirih se je z oblikovanjem ukvarjal od leta 1985 do upokojitve 2018.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Barbara Boltar, Srečko Pirih

Password

ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, krajevna zgodovina, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, LIKOVNA UMETNOST

Data di pubblicazione

02.04.2021 09:40

Ultima modifica

22.03.2021 15:52

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam