skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Likovni salon je vseskozi deloval kot notranja organizacijska enota knjižnice, vzporedno s pestro razstavno dejavnostjo pa je rasla tudi posebna zbirke Artoteka. Vsakoletni program razstav je vsebinsko usmerjal Odbor Likovnega salona, njegov dolgoletni honorarni upravnik pa je bil Franc Boštjan, ki je bil tudi sam vešč slikarskega čopiča.

Per saperne di più

Nastanek zbirke je v veliki meri pogojen z razstavno dejavnostjo leta 1949 ustanovljene Študijske knjižnice in njeno štiri leta starejšo družico – gimnazijo. Janez Mrdavšič, ravnatelj knjižnice med leti 1979 in 1994, je v interni kroniki knjižnice zapisal, da »morda nikoli ne bo mogoče dokazati neposredne zveze med začetkom pouka v novoustanovljeni ravenski gimnaziji in prvo slikarsko kolonijo, ki jo je organizirala Železarna Ravne oktobra 1945, je pa časovno sovpadje teh dveh dogodkov zgovorno značilno in dokazuje izbruh kulturne volje Raven in širšega koroškega okolja v prvih povojnih letih«. Do konca leta 1963 so umetniki razstavljali po hodnikih gimnazije, 1964. leta pa je bil, kot notranja organizacijska enota takratne Študijske knjižnice, ustanovljen Likovni salon, ki je prostore dobil v nadstropju zahodnega grajskega trakta.

Naklonjenost in posluh takratnega vodstva Železarne Ravne za likovno umetnost kaže dejstvo, da je železarna omogočila ureditev prostorov in prva leta tudi financirala razstavno dejavnost. Slednje je kasneje prepustila Kulturni skupnosti, ki je program letnih razstav izvajala v okviru rednih mesečnih dotacij knjižnici.

V kroniki Koroške osrednje knjižnice (KOK) sta prvi razstavi zabeleženi leta 1963 z gostovanjem Janeza Vidica in Lajčija Pandurja, naslednje leto pa je, s prestavitvijo razstavne dejavnosti v novo urejene prostore Likovnega salona, program postal še pestrejši. Vseskozi so se vrstili tudi odkupi, marsikatero likovno delo pa je v zbirko prišlo kot dar avtorjev ob priložnostnih razstavah. Tako je v Kroniki zapisano, da je na dan 31. 12. 1968 zbirka likovnih del Likovnega salona štela že 15 slik, zbirka knjižnice pa 32 slik in 9 kiparskih del.

 

 

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura
storia

Password

KNJIŽNICE, SPLOŠNE KNJIŽNICE, študijske knjižnice, obletnice, KULTURNE PRIREDITVE, PRIREDITVE, Jubileji, RAZSTAVE

Data di pubblicazione

31.12.2020 16:35

Ultima modifica

31.12.2020 16:35

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam