Mappa  

Državniški obiski na Bledu

Zbirka dela fotografij državniških obiskov na Bledu, ki jih je posnel znani blejski fotograf Mirko Vovk. Razstava, obogatena z avtentičnimi predmeti, ki so jih uporabljali v Hotelu Golf in Grand hotelu Toplice, je bila v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled v mesecu septembru leta 2015. Na ogled so bili tudi fotoaparati, ki jih je g. Vovk uporabljal pri svojem delu. Per saperne di più
Bled je do nastanka hotela Luisenbad (druga polovica 19. stoletja), postopoma postajal shajališče visoke družbe. Številni politiki so tu preživljali počitnice ali ga le obiskali, med drugim celo avstrijski cesar Franc Jožef. Zanimivo, da ga je takratni blejski župan Wester pozdravil v slovenskem jeziku.
Načrtna politična in diplomatka dejavnosti se je tu začela z nastankom Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Kralj Aleksander Karađorđević je leta 1922 kupil dvorec Ernesta Windischgrätza in Bled razglasil za poletno kraljevo rezidenco. Z dvorom povezani diplomati in poslovneži so na Bledu in v okolici začeli kupovati vile. Hotel Toplice je večinoma gostil tuje državnike, politike in diplomate, razvijati pa so se začeli tudi ostali hoteli, penzioni in ponudniki nočitev. Med najpomembnejše zunanjepolitične dogodke v času med obema vojnama, poleg individualnih srečanj, se uvrščajo trije sestanki Male antante ter sestanek Balkanske zveze.
Med drugo svetovno vojno je Bled ohranil pomembno politično-diplomatsko vlogo, saj je postal center nemške okupacijske oblasti na Gorenjskem. Pogosto so bili tu sestanki visokih nacističnih funkcionarjev, nekateri pa so sem prihajali zgolj zaradi veseljačenja in pijančevanja.
Po kocu vojne se je vloga Bleda na diplomatskem področju hitro obnovila ter se še okrepila. Na kraju Karađorđevićeve rezidence, si je novo dal postaviti tudi novi jugoslovanski voditelj Josip Broz Tito. Del svojih političnih, diplomatskih in protokolarnih obveznosti je vsako leto opravil na Bledu, kjer je gostil številne znane svetovne državnike, kralje in cesarje iz vseh delov sveta. Poleg Titove rezidence, Vile Bled, in hotela Toplice, je glavnino jugoslovanskih protokolarnih obveznosti prevzemal novozgrajeni Hotel Golf. 
V šestdesetih in v začetku sedemdesetih let 20. stoletja je Bled doživljal vrhunec t. i. diplomatskega turizma. Velik del dogajanja je s svojimi številnimi fotoaparati zabeležil blejski fotograf Mirko Vovk. Pravi, da so ga izbrali zato, ker drugega tu pač ni bilo. Pri svojem delu je osebno spoznal številna znana imena iz sveta politike in drugega javnega življenja. Zanimiva je njegova prigoda ob obisku grškega kralja Pavla I. in kraljice Federike, 9. septembra 1955. G. Vovk je bil tudi vojaški pilot in zato je bil s sokrajanko Poličar Ivo izbran za skok s padalom s šopkom iz letala nad Blejskim jezerom. Šopek bi morala kraljevemu paru predati po pristanku pri Vili Bled. Seveda se je ta v zraku razletel, padalca sta s padali pristala v jezeru in Mirko je Ivo komaj rešil pred utopitvijo izpod mokrega padala. Razen Tita, ki jima je priskrbel odeji, ju nihče od gostov niti malo ni vzel v obzir. Ko sta vsa premražena in mokra korakala čez Bled domov, sta bila deležna vrsto začudenih pogledov domačinov.
Po Titovem obdobju je Bled začel izgubljati politično-diplomatski pomen. Še vedno ga obiščejo znana imena, a takšne vloge kot takrat nima več. Mirko še vedno s fotoaparatom spremlja dogajanja na njemu tako ljubem Bledu. Vse fotografije in videoposnetke nesebično deli z občani Bleda in tudi širše po svetu.

Viri in literatura:
  1.  BENEDIK, Božo, REPE, Božo: Bled kot prizorišče politične in diplomatske dejavnosti v obdobju Karađorđevićev in Josipa Broza - Tita. Bled 1000 let (ur. Jože Dežman), Radovljica : Didakta, 2004, str. 265-274.
  2. Po pripovedovanju Mirka VOVKA septembra 2015.
  3. Tito pri nas (ur. Jošt Rolc), Radovljica : Skupščina občine : Družbenopolitične organizacije občine, 1980

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam