Mappa  

Drobci iz življenja ptujskih mostov

Slovenijo krasi veliko število mostov. So del naše kulturne dediščine in pričajo o znanju in tehnični kulturi časa, v katerem so nastali. Njihova gradnja je bila vedno zahtevno inženirsko delo. Zadostiti mora ne le zahtevam gradbene tehnike, pač pa tudi estetskim kriterijem, rešiti pa mora tudi vprašanje spajanja mostne konstrukcije s človekovim bivalnim okoljem. Na naših tleh je kar nekaj mostov, ki po zgodovinski vlogi ter po gradbenem ali oblikovnem konceptu sodijo v vrh svetovne dediščine na področju mostogradnje.

Per saperne di più

Tudi Ptuj, mesto, ki se je razvilo na križišču pomembnih prometnih poti, ob enem lažjih prehodov čez reko Dravo, je že od antičnih časov naprej s svetom povezoval most čez reko Dravo. Služil je varnemu in zanesljivemu prečkanju reke, bil del obrambnega sistema mesta in kontrolna točka, ki je omogočala pregled nad gibanjem ljudi in tovora. Imel je pomembno vlogo v razvoju mestnega prometa in trgovine in bil idealen kraj za pobiranje mitnine ter carinjenje trgovske robe, v zvezi s tem pa tudi pomemben vir dohodka za prebivalce mesta in njegove gospodarje.  

Z objavo digitalne zbirke Drobci iz življenja ptujskih mostov obeležujemo nekaj okroglih obletnic iz življenja za Ptuj pomembnih mostov: 60-letnico pričetka gradnje ptujskega cestnega mostu iz prednapetega betona, 20-letnico otvoritve mostu za pešce ter 10-letnico otvoritve Puhovega mostu. Decembra 2017 bo poteklo tudi 66 let od takrat, ko je bil prometu predan obnovljen železniški most čer reko Dravo pri Ptuju.

(Avtorica digitalne zbirke Drobci iz zgodovine ptujskih mostov: Melita Zmazek)

 

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Melita Zmazek

Password

Ptuj, MOSTOVI

Data di pubblicazione

11.09.2017 12:47

Ultima modifica

07.12.2017 16:49

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam