skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Kartografska zbirka

V bogati zapuščini dr. Julija Felaherja je, poleg obsežne korespondence, tiskovin, knjig in izjemno dragocenega slikovnega gradiva, tudi precej kartografskega gradiva (300 kosov). Njegova kartografska zbirka ne pokriva le področja slovenskega in avstrijskega dela Koroške, temveč tudi ostala ozemlja, na katerih je živela in še danes živi celotna slovenska narodnostna manjšina.

Per saperne di più

Med kartografskim gradivom prevladujejo zemljevidi tako slovenskega kot avstrijskega demografskega ozemlja Koroške, zemljevidi Julijske Krajine in Istrskega polotoka, kar priča o Felaherjevi vsestranski borbi in interesu za pravice slovenske etnične manjšine. Tipi zemljevidov so raznovrstni. V zbirki najdemo mnogo zelo natančnih vojaških topografskih kart, demografskih kart, ki prikazujejo spreminjanje obsežnosti slovenskih skupnosti izven meja takratne države, pregledne karte davčnih okrožij in katastrskih skupnosti, jezikovne karte, karte dvojezičnih šol, celo karte meteoroloških pojavov.

Poleg naštetega je skupno 181 enakih preglednih fizičnih kart področja Avstrijske Koroške in dela severne Slovenije v merilu 1:300.000 v dveh različnih barvnih niansah (88 v svetlejših odtenkih in 93 v temnejših barvnih odtenkih). Le-te nimajo, razen merila, nobenega drugega podatka, po katerem bi lahko prepoznali avtorja ali izdajatelja, ter s pomočjo teh podatkov odkrili namen tolikšne količine. Sklepamo lahko le po nekaterih podatkih iz doktorske disertacije »Življenje in delo Julija Felaherja in Koroški Slovenci« dr. Danijela Grafenauerja, da bi morda ti zemljevidi lahko bili tisti, s katerimi je Klub koroških Slovencev obdaril slovenske otroke iz Koroške, vendar so to le domneve. Del kartografskega gradiva je morda tudi del materiala za Koroški atlas, ki na žalost ni nikoli izšel, a je bilo gradivo zanj uporabljeno v drugih publikacijah.

Po podatkih, pridobljenih iz že prej omenjene doktorske disertacije, je dr. Felaher po nalogu Ministrstva za zunanje zadeve pri predsedstvu vlade LRS sodeloval pri pripravi in sestavi »Koroškega almanaha«, katerega osnutek je vseboval več kot 350 slik, kart in dokumentov. Morda  pa Felaherjeva  kartografska zbirka vsebuje ravno tudi gradivo tega osnutka.

Gradivo je popisano, zaščiteno z ovoji iz brezkislinskega papirja in shranjeno v kovinske predalnike v klimatsko urejenem depoju.

 

Viri:

Grafenauer, Danijel: Življenje in delo Julija Felaherja in koroški Slovenci, 2009.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Simona Šuler Pandev in Simona Vončina

Data di pubblicazione

22.12.2016 15:04

Ultima modifica

22.12.2016 15:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam