skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Felaherjeva zapuščina

Koroška osrednja knjižnica hrani Felaherjevo zapuščino že od leta 1969.

Gradivo, ki ga hrani naša knjižnica, sta po navodilih dr. Franca Sušnika v Ljubljani »odbirali« dve knjižničarki in ga tudi pripeljali v knjižnico. Predvidevamo, da je bilo to gradivo, ki ga je imel Felaher še v času aktivnega delovanja, doma. Po zadnjih podatkih, pridobljenih z Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani, naj bi naš fond knjižnici izročila/prodala ga. Cilka Gela, nečakinja dr. Julija Felaherja. Inštitutsko gradivo pa naj bi knjižnici izročil dr. Tone Zorn.

 

Per saperne di più

Prof. Mrdavšič je v svoji »Kroniki« knjižnice (interno gradivo) zapisal, da je bila Felaherjeva knjižnica pridobljena z nakupom. Inventarni knjigi, v katerih je vpisano knjižno gradivo, kažeta na neskladne podatke. Prvi del (940 enot) je zabeležen kot dar, drugi del (1.060 enot) pa kot nakup. Predvidevamo lahko, da je del zapuščine (nečakinje Cilke Gela) knjižnica kupila, drugi del pa je knjižnici podaril/izročil dr. Zorn z Inštituta za narodnostna vprašanja.

Slikovno gradivo (fotografije, razglednice, fotografije na steklu) in korespondenco so takoj po prihodu v knjižnico postavili v trezorje in sortirali po vrsti gradiva. Kartografsko gradivo, knjige in fond, ki se nanaša na njegovo delo v Klubu koroških Slovencev, pa so shranili na knjižne police na podstrešju.

V zadnjih letih smo se posvetili obdelavi fotografskega gradiva in razglednic ter uspeli to slikovno gradivo vnesti v sistem COBISS in hkrati tudi digitalizirati. V digitalni obliki so na dLib-u dosegljive predvsem fotografije bojev za severno mejo, prva svetovna vojna in razglednice krajev slovenske Koroške.

Popisali in uredili smo tudi kartografsko zbirko, fotografije na steklu in celotno korespondenco, hranjeno v rokopisnem oddelku.

 

Poleg Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne hrani njegovo zapuščino še Arhiv Republike Slovenije (ARS). V njegovem osebnem fondu v ARS so poleg fotografij prav tako njegovi osebni dokumenti in korespondenca, knjižno gradivo, zemljevidi, karte, specialke, gradivo v zvezi s Klubom koroških Slovencev, rokopisi in tipkopisi. Po splošni oceni je tega gradiva v ARS okoli 46 arhivskih škatel. Po podatkih iz arhiva jim je zapuščino dr. Julija Felaherja  v letih 1969 in 1970 izročil dr. Tone Zorn (1934–1981), višji znanstveni sodelavec Inštituta za narodnostna vprašanja in tudi prijatelj Julija Felaherja, zaposlenega na istem oddelku.

Nekaj njegovega gradiva je tudi v fondu Kluba koroških Slovencev v Ljubljani, katerega ustanovni član je bil in mu predsedoval vse do svoje smrti, nekaj ga je seveda tudi na Inštitutu za narodnostna vprašanja in verjetno še kje.

 

Viri:

Mrdavšič, Janez: Kronika (interno gradivo).

Ustni viri.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Simona Šuler Pandev in Simona Vončina

Data di pubblicazione

22.12.2016 15:04

Ultima modifica

22.12.2016 15:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam