skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Dr. Martin Žnideršič - novinar, založnik, predavatelj, zbiratelj

Rojen je bil 21. januarja 1934 v Slovenski Bistrici. Gimnazijo je obiskoval v Mariboru in Novi Gorici, nato pa se je vpisal na ljubljansko Ekonomsko fakulteto, kjer je leta 1962 diplomiral. Dve desetletji kasneje je doktoriral na Ekonomski fakulteti v Zagrebu z disertacijo Poraba knjige in posebnosti založniškega marketinga. Gre za prvo disertacijo s področja založništva pri nas.

Per saperne di più

Med študijem se je ukvarjal z novinarstvom. Pisal je prispevke s področja kulture in filma ter nekaj časa deloval kot urednik v kulturni redakciji in kot prvi urednik in voditelj oddaje Kulturna panorama na TV Slovenija. Kmalu pa je ugotovil, da ga bolj vleče v založništvo, zato se je zaposlil v založbi Mladinska knjiga kot šef prodajnega oddelka. Kasneje je delal pri Cankarjevi založbi na različnih delovnih mestih, nazadnje kot glavni direktor. Z založništvom se je ukvarjal tudi teoretično: napisal je številne članke, komentarje in poročila z različnih področij založniške prakse. Sodeloval je na številnih posvetovanjih in kongresih v Sloveniji, takratni Jugoslaviji in tujini. Sodeloval je tudi z založbo Slovenska knjiga, kjer je deloval kot urednik zbirke Monumenta Slovenica ter kot glavni urednik založbe. Prav tako je bil dolga leta član uredniškega odbora revije Knjiga ter član mednarodnega sveta revije Logos, ki izhaja v Londonu.

Dr. Žnideršič je dolga leta deloval tudi kot predavatelj; najprej je predmet knjigarstvo predaval na Pedagoški akademiji v Ljubljani, nato na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, potem pa še na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med leti 1995 in 2000 je bil predsednik Knjižničnega sveta Narodne in univerzitetne knjižnice. Bil je tudi član gradbenega odbora za gradnjo nove Univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Po upokojitvi je prejel naziv zaslužnega profesorja (2000).

Za svoje strokovno delo in prizadevanja je prejel številna priznanja in nagrade, nazadnje Schwentnerjevo priznanje za izjemen prispevek k razvoju knjižnega sejma ter nagrado Norman Forgue Award za dosežke na področju miniaturnih knjig (oboje 2014).

Dr. Martin Žnideršič je bil hkrati mednarodno priznan zbiratelj miniaturnih knjig. Njegova impresivna zbirka šteje več kot 3000 enot iz okoli štiridesetih držav in velja za največjo zbirko miniaturk v Srednji Evropi ter hkrati eno največjih tudi v mednarodnem merilu. Leta 2010, ko je Ljubljana postala svetovna prestolnica knjige, je dr. Žnideršič zbirko daroval mestu Ljubljana. Sedaj jo hrani Mestna knjižnica Ljubljana.

Dr. Martin Žnideršič je umrl v 86. letu starosti februarja 2020.

Viri

Martin Žnideršič na Wikipedia. 

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Zbornik: 1919-1999, ur. Šumi, J. 

Kocijan, G.(2003). Jubilejni portret dr. Martina Žnideršiča

 

V intervjuju (1. del) dr. Žnideršič pripoveduje o svoji tesni povezanosti s knjigo od majhnih nog.

 

Fotogalleria

Informazioni

Password

MINIATURNE KNJIGE, NOVINARJI, PREDAVATELJI, ZALOŽNIKI, zbiratelji

Data di pubblicazione

19.12.2014 00:00

Ultima modifica

20.02.2020 09:36

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam